PROBEER KAJABI UIT >>
Gamification toepassen in je online cursus
kajabi mastery online cursussen

Gamification toepassen in je online cursus

Weet je nog vroeger op de basisschool? Als je goed je huiswerk had gedaan, dan kreeg je een sticker van de juf: ‘Goed gedaan’ of ‘Je bent een kanjer’. Of jij kreeg het niet en het kind naast je weer wél, voor de zoveelste keer… Waarom deed ze dat? Omdat het werkt. Het is prettig als iemand tegen je zegt dat je het goed gedaan hebt. En dat vinden we nog steeds, ook nu we volwassen zijn.

 

Wat is Gamification?

Gamification is het toepassen van spelelementen en gametechnieken in toepassingen die zelf geen game of spel zijn. Gamification kan zowel online als offline worden toegepast. Het doel van gamification is het stimuleren van gedragsverandering of het aanleren van nieuwe vaardigheden.

Met gamification binnen je cursussen kun je cursisten stimuleren om actiever en gemotiveerder door te gaan met als resultaat dat ze beter en sneller de cursusstof zullen onthouden en ook kunnen toepassen. Gamification zorgt ervoor dat je cursus leuker wordt om te doen, dat je cursist makkelijk terug komt, en je cursus ook af gaat maken. Dat betekent dat jij een hoger voltooiingsratio krijg en dat kun je uitdragen. Het geeft je cursus meer waarde en de mond tot mond reclame zal toenemen bij meer enthousiaste cursisten. Gamification leidt tot blijere cursisten en meer omzet.

Gamification bestaat uit heel erg veel onderdelen en heel veel psychologie. Te veel om even in een blog te vangen. Bedenk dat in de game wereld meer geld omgaat dan in de filmindustrie. In de game wereld worden telkens nieuwe mogelijkheden bedacht en die kunnen dan weer doorsijpelen naar andere gebieden. Bijvoorbeeld de lootboxes: kleine beloningen waarbij de inhoud niet zeker is en er een kans op grote prijzen bestaat. Dit is nu in bijna ieder spel te vinden en daarmee wordt een groot deel van de inkomsten betaald. Dit zou jij in je cursus kunnen vertalen als een bonusbox, die pas te zien komt als de cursist iets heeft afgerond. Een cadeau in een beloning, dat kan zelfs iets fysieks zijn dat je toestuurt. En hoe gaaf is het als je een online les hebt afgerond en de volgende dag een cadeau op je deurmat vindt?

Wil je meer weten over gamification, dan is gamified.uk een interessante website. Ze hebben op basis van allerlei mechanismen en sociale kenmerken een soort periodiek systeem opgezet. Zeker de moeite waard om eens door te lezen.

In dit artikel beperk ik mij tot de onderdelen die je binnen je online cursus makkelijk kan toepassen.

 

Waar kan je gamification elementen toevoegen in je online cursus?

Als je gamification wilt gaan toepassen, dan doe je er goed aan om naar het curriculum van je cursus te kijken. Welke onderdelen zijn het waard om te stimuleren of te belonen? Denk bijvoorbeeld aan:

 • De introductie
 • De voortgang van les naar les
 • De afronding van een module of de hele cursus
 • Als ze bepaalde interacties buiten de cursus om hebben gedaan
 • Als ze snel iets hebben afgerond of gedaan
 • Als ze extern actief zijn geweest, zoals op sociale media

Ik loop de verschillende onderdelen even kort door:

De introductie

Het is belangrijk dat je cursist snapt wat er gaat gebeuren, waar ie een en ander kan terugvinden en hoe die in actie moet komen. Daartoe kun je een introductie filmpje maken waarin je dat uitlegt. Eventueel maak je gebruik van microlearning elementen, indien jouw elearning sofwtare dat toelaat. Er zijn verschillende manieren om hun acties tijdens de introductie te belonen. Bijvoorbeeld een quiz of assessment, een badge, een email of bijvoorbeeld dat het volgende onderdeel pas vrijgegeven wordt indien de introductie helemaal is voltooid.

De voortgang van les naar les

Je wilt dat je cursist telkens weer terug komt en de volgende les gaat bekijken of maken. Daartoe kun je voorafgaand een email sturen met een sneak peak van de volgende les. Natuurlijk kun je ook een email na afloop sturen. Een andere mogelijkheid is een easter egg, een geheime onverwachte beloning.

Afronding van een module of de hele cursus

Een mijlpaal als een module kun je natuurlijk grootser belonen. Een module kun je laten opvolgen met een assessment of quiz. En afhankelijk van de module kun je ook een badge of certificaat uitreiken. En hoe gaaf is het als je nieuwe of bonus content beschikbaar stelt, als men een bepaald onderdeel heeft afgerond. Of... dat je ze iets toestuurt dat ze thuis op de deurmat ontvangen?

Interacties buiten de cursus om

Indien je cursusplatform dit toestaat kun je ook andere interacties belonen. Bijvoorbeeld of ze een email hebben geopend of hebben doorgeklikt, of ze een ander product hebben gekocht, of ze zich hebben aangemeld voor een event. 

Snelheid

Snelheid en schaarste zijn ook redenen voor je cursist om in actie te komen. Denk aan de bonussen bij een lancering: "Deze zijn alleen te koop als je nu in actie komt!". Dat kun je ook in je cursus toepassen: "Een extra module, of coach call, of zoom sessie voor iedereen die vandaag les 5 afrondt!".

Externe acties buiten je platform om

Deze optie maakt gamification wel heel ruim. maar het is mogelijk ook beloningen te geven voor acties die buiten jouw leeromgeving plaatsvinden. Bijvoorbeeld interacties op sociale media, het delen en liken van posts. Er is software dat dat kan bij houden, en met behulp van Zapier kun je die gegevens weer terugsturen naar jouw platform voor een passende beloning.

 

Welke acties binnen Kajabi zijn bruikbaar voor gamification

Kajabi had voorheen op zich niet veel mogelijkheden voor gamification. Je kon emails sturen op bepaalde acties, quizes toevoegen aan je cursussen en desgewenst content pas vrijgeven indien een bepaald onderdeel is voltooid. Door de volledige integratie van Vibely.io in Kajabi zijn er vele nieuwe mogelijkheden ontstaan voor de Community. Hier lees je meer over deze vernieuwde Kajabi communityAls Kajabi specialisten die leren leuk willen maken, zal het je niet verbazen dat wij ons eigen Gamification product voor Kajabi hebben ontwikkeld! Hiermee maak je Kajabi visueel aantrekkelijker voor je cursisten. Dit is een premium Kajabi template waarmee je in een handomdraai badges en certificaten en easter eggs kan toevoegen.

De acties binnen Kajabi die je kan belonen zijn:

 • De cursist heeft een les afgerond
 • De cursist heeft een quiz of assessment (goed) afgerond
 • Er is een aankoop geweest, zowel purchased of granted
 • De cursist heeft een formulier ingevuld
 • De cursist heeft zich voor een event aangemeld
 • De cursist heeft een willekeurige email geopend en doorgeklikt
 • Een email sequence is verstuurd of voltooid

Acties buiten Kajabi kan je koppelen met Zapier. De mogelijkheden zijn dan zo goed als onbeperkt.

Goed nieuws, sinds begin 2023 is er een Lite versie van ons Gamification template beschikbaar in Kajabi! Kies voor Momentum (met sidebar) of Premier.

 

Hoe pas je Gamification toe in jouw online cursus?

Met ons gamification template Gamify, komen er allerlei nieuwe mogelijkheden om gamification toe te passen binnen jouw online cursus. Ik neem ze met je door.
 

Gamification Badges

De meest voor de hand liggende is natuurlijk het geven van badges na elke les (dit heeft hetzelfde effect als die stickers vroeger op school 😉). De badges zijn onderdeel van een beloningsstructuur in je online cursus. Dit kan je toepassen op verschillende elementen. Bijvoorbeeld, wanneer je cursisten een les gezien hebben, wanneer ze een assessment goed hebben doorlopen, of wanneer ze een actie op je website hebben gedaan. Binnen het template voeg je de beloningsbadge (gekleurd) toe en de teaserbadge (grijs). Zie de afbeelding. Daarna kies je aan welke actief de badge gekoppeld moet worden. Pas als die actief is voltooid verandert de teaserbadge in de beloningsbadge en kun je ook een email met de badge toesturen. 

Meer informatie over hoe je badges maakt lees je in onze blog: Kajabi Gamification Badges. Bekijk hierin ook de handige bijbehorende video.

Feest! De badges zijn beschikbaar in het Kajabi Gamify Lite template. Je vindt dit template gewoon in Kajabi, helemaal gratis!

 

Certificaten

Een certificaat is niet alleen voor je studenten stimulerend om door te gaan en te behalen, ze kunnen daarmee aantonen dat ze een bepaalde vaardigheid hebben behaald tijdens het volgen van jouw cursus. Daarnaast is het een methode om jouw cursus meer op de kaart te zetten, belangrijker te maken en jouw status als coach of trainer te bevestigen.
Je geslaagde cursist laat het certificaat met trots zien aan anderen, zij zien jouw (bedrijfs)naam staan. Het werkt als mond tot mond reclame en daarnaast worden je trainingen interessanter als accreditatie opleidingen.

Binnen ons template kun je certificaten live maken, Waarbij de naam van de cursist automatisch op het certificaat verschijnt en waarbij het certificaat als een .jpg te downloaden is. Je hebt geen externe tools nodig.

Lees hier hoe je zelf een certificaat kan maken bij jouw online cursus.


Verschillende niveaus of levels

Het is heel stimuleren als je cursist op een volgend niveau kan komen. Denk aan het spelelement waarbij je ook telkens een level hoger uitkomt. Met ons Gamify template breng je meerdere levels aan in je producten, bijvoorbeeld Brons, Zilver en Goud. Elk niveau heeft desgewenst een eigen prijskaartje. Dit zou je dan ook weer als upsell kunnen gebruiken.


Easter Eggs 

Met ons Gamify thema is het ook heel makkelijk om easter egg content te maken. Verborgen content of badges die pas zichtbaar worden als de cursist iets heeft gedaan of afgerond. Deze content was voorheen helemaal niet zichtbaar, dus als deze vrijgespeeld is, dan werkt dat als een extra verrassing. Hoe leuk is dat!

 

Kajabi Gamification template

Met ons Gamification product kan je dus al in een paar klikken badges en certificaten toekennen aan alle acties die je cursist heeft gedaan. We blijven dit template uitbreiden met leuke updates, dus houd onze website in de gaten! Of schrijf je in voor de nieuwsbrief, voor de laatste nieuwtjes rondom Kajabi en Kajabi Users NL.

Het product thema is in een Lite versie en een Premium versie beschikbaar voor de Kajabi templates Premier en Momentum. Ga voor meer informatie, een demo en prijzen naar onze Kajabi Gamify Product informatiepagina.

Heb je nog geen Kajabi? Probeer het nu 30 dagen gratis uit in plaats van de standaard 14 die Kajabi op de homepage aanbiedt.

Via onze link krijg je 30 dagen gratis Kajabi + ons Bonuspakket. 

Dit pakket bevat o.a. (live) trainingen, toegang tot onze community en een business strategie sessie.

Aanmelden Kajabi + Bonuspakket 🎁

 

Bastiaan & Lotte

 

Bastiaan de Koning - Officially Preferred Kajabi Expert

Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. 100% gespecialiseerd in Kajabi en de enige Nederlandstalige Preferred Kajabi Expert. Sinds 2022 officieel template leverancier voor Kajabi en in mei 2024 uitgeroepen tot top partner van Kajabi in Austin Texas.

CONTACT