START KAJABI MET BONUSSEN
Certificaten behalen in Kajabi
kajabi tips

Certificaten binnen Kajabi cursussen

Heb jij ze nog, je oude schooldiploma's? En heb je ook nog je diploma's van je vervolgstudies of een afgeronde cursussen of opleiding. Het voelt goed als je zo'n opleiding hebt afgerond, je kan met trots terugkijken op je prestatie. Maar diploma’s en certificaten zijn niet alleen leuk om te behalen, ze zijn een bewijsstuk. Zwart op wit, om aan te tonen dat je je cursus hebt voltooid. Zo zijn ze vaak ook een verplichting binnen bepaalde beroeps- en vakopleidingen.

 

Voor jouw studenten kan zo'n certificaat ook waardevol zijn, wanneer ze een module hebben afgerond of jouw cursus hebben voltooid.

Binnen Kajabi kun je het toekennen van certificaten helemaal automatiseren. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals de nieuwe Kajabi Certificate of Completion optie, alsook onze veel flexibelere Gamify Pro opties.

 

Wat is een certificaat en waarom is het belangrijk om ze te gebruiken?

Een certificaat is een schriftelijke verklaring die je ontvangt na het afronden van bijvoorbeeld een studie of cursus. Je kunt hiermee zwart op wit aantonen en bewijzen dat je deze studie met succes hebt afgerond.

Het certificaat is voor je studenten stimulerend om te behalen. Ze kunnen daarmee aantonen dat ze een bepaalde vaardigheid hebben opgedaan tijdens het volgen van jouw cursus. Daarnaast is het een methode om jouw cursus meer op de kaart te zetten, belangrijker te maken en jouw status als coach of trainer te bevestigen. Je geslaagde cursist laat het certificaat met trots zien aan anderen. Het werkt als mond-tot-mondreclame. Daarnaast worden je trainingen interessanter als accreditatie opleidingen.

 

Optie 1. Kajabi Certificate of Completion (basic)

Kajabi heeft begin 2023 een certificaat toegevoegd aan de online cursussen. Dit certificaat kan automatisch naar je cursisten worden gestuurd, nadat ze de cursus 100% voltooid hebben. Dat betekent dat ze alle video’s gezien moeten hebben en alle lessen, ook zonder video of audio, op ‘gemarkeerd als voltooid’ moeten staan. Het certificaat is erg basic. Je kan alleen je logo uploaden en enkele tekstregels. Het is niet mogelijk om je eigen achtergrond, styling of kleur toe te voegen. Wat wel kan is dat je een uniek serie nummer op het certificaat kan laten zetten, de datum van voltooiing en een expiratie datum.

Het voordeel van dit certificaat is dat de voltooiingsdatum op het certificaat komt te staan en dat iedere Kajabi gebruiker zonder externe toepassingen een certificaat kan toesturen.

Het nadeel van dit certificaat is dat het niet te stylen is. De layout is erg simpel en past bij veel bedrijven niet binnen hun branding. Daarnaast wordt het alleen bij 100% (en niet 99%) verstuurd. Dat betekent dat als je een les zonder video of audio hebt (deze wordt niet automatisch als voltooid gemarkeerd), en de cursist heeft deze les niet zelf handmatig afgevinkt, je cursist geen certificaat krijgt toegestuurd.

Voor nu is het Kajabi Certificate of Completion een aardig aanvulling voor de beginnende online onderneming. Maar als je eisen stelt aan branding en flexibiliteit wilt wanneer het certificaat wordt verstuurd, dan heb je andere tools nodig.

 

Optie 2. Gamify Pro Certificates (best choice)

In ons gamification template Gamify Pro hebben we onze eigen opties voor certificaten toegevoegd. De certificaten binnen deze templates zijn volledig te stylen en aan te sturen vanuit Kajabi. Daarmee komt al een groot onderscheid naar voren. 1) Je kan je eigen certificaten uploaden en deze helemaal in je eigen branding vormgeven. 2) Je kan certificaten toekennen op basis van de acties die je cursist doet. Bijvoorbeeld wanneer ze een assessment of quiz succesvol hebben afgerond. Een quiz of assessment is een logischer moment om een certificaat toe te kennen, dan de 100% completion ratio die Kajabi hanteert.

Het voordeel van de certificaten binnen het template Gamify Pro is de flexibiliteit. Naast de styling en de trigger om ze te versturen, kun je ook meerdere certificaten binnen één cursus toekennen, bijvoorbeeld per module. Je bent niet gebonden aan een enkel certificaat op het eind van de cursus.

Het nadeel van het Gamify Pro certificaat is dat de voltooiingsdatum van de cursus niet op het certificaat kan worden vermeld. We zijn met Kajabi in overleg om deze gegevens wel uit de database te kunnen oproepen, wanneer dat mogelijk is, voegen we dat uiteraard toe aan de mogelijkheden van dit template.
 

Maak je eigen certificaat in Canva

Canva is een hele handige tool voor het maken van digitale ontwerpen. In deze blog leggen we je uit hoe je met Canva werkt. Als je certificaat ontwerp klaar is, kun je deze downloaden in Gamify Pro. De lege tekstvelden kun je dan automatisch laten invullen met de gegevens vanuit je cursus, zoals cursisten naam, datum of de naam van de trainer. 

 

Bekijk in de YouTube video hoe je gemakkelijk je eigen custom certificaat toevoegt in Gamify Pro

 

Optie 3. Google Slides (complex) 

Het is ook mogelijk om externe tools te gebruiken. Bijvoorbeeld Google slides. Dit is een gratis tool van Google waarmee je presentaties en spreadsheets kan maken, vergelijk het met PowerPoint. Je maakt eerst zelf in Canva een basisdesign voor je certificaat of je kan dit standaard template gebruiken. De teksten hiervan kan je aanpassen naar het Nederlands, de naam van je cursus toevoegen en de datum en naam van de student specificeren. Hiervoor kun je gebruik maken van macro’s of variabelen, bijvoorbeeld {{naam_student}} en {{datum}}.

De koppeling tussen Kajabi en Google Slides is wat technischer en lastiger te realiseren. Kajabi heeft hier een complex stappenplan voor dat je wel helemaal moet doorlopen. In korte bewoordingen komt het er op neer dat 1) nadat een cursist een bepaalde les heeft afgerond 2) wordt via een automation in Kajabi de tool Zapier aangeroepen. 3) Zapier kan de gegevens van Kajabi naar Google Slides sturen en het certificaat aanmaken. 4) Daarna kun je met Zapier ook een email sturen aan de betreffende cursist met het gepersonaliseerde certificaat. De macro’s of variabelen die Zapier en Google Slides daarvoor gebruiken, worden herkend vanuit Kajabi, zodat de gegevens op het certificaat altijd kloppen.

Het voordeel van Google Slides is dat je onbeperkte flexibiliteit hebt. Althans, wanneer je zeer vaardig in Google Slides bent. Je kan de hele styling naar je hand zetten en zoveel extra velden toevoegen als je zelf wilt.

Het nadeel van Google Slides is de complexiteit. Het kost veel werk om het op te zetten en je hebt externe tools nodig zoals Google en Zapier. Niet iedereen zit daar op te wachten,.

 

Optie 4. Accredible (duur)

Accredible is een betaald platform waar je digitale badges en certificaten kan maken. Echter is de instapprijs al maar liefst $960 per jaar. En dan heb je het kleinste pakket. Accredible werkt ongeveer hetzelfde als Google Slides. Je maakt een ontwerp, waarin je ook weer gebruik maakt van macro’s/variabelen, zoals {{naam_student}} of {{datum}}. Deze koppel je met Accredible via Zapier. De informatie wordt weer vanuit Kajabi getrokken om het certificaat te personaliseren voor elke student die jouw cursus afrondt. 

Het voordeel van Accredible is dat het platform ingericht is op het maken van certificaten en badges. Maar de jaarlijkse prijs is wel erg hoog voor een oplossing die nu ook native vanuit Kajabi kan worden geregeld, als dan niet met ons Gamify Pro template.

 

Start met Gamify Pro

Wil je ook aan de slag met het Gamify Pro template? We hebben het template in twee versies, voor zowel het Momentum als het Premier template ontwikkeld. Lees hier alle informatie over Kajabi Gamify en bekijk de korte introductie video waarin Bastiaan je laat zien wat de mogelijkheden van dit speelse template zijn.

 

Direct enthousiast geworden? Dat kan natuurlijk ook! Klik hier om het Kajabi Gamify template aan te schaffen. We hebben nu een mooie combi-deal. Kajabi Gamify voor Premier én Momentum met €100 korting!

Ja, ik wil Gamify Pro met korting

 

We wensen je veel succes met het maken van prachtige certificaten voor jouw cursisten.

Bastiaan & Lotte 

Bastiaan de Koning - Officially Preferred Kajabi Expert

Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. 100% gespecialiseerd in Kajabi en de enige Nederlandstalige Preferred Kajabi Expert. Sinds 2022 officieel template leverancier voor Kajabi en in mei 2024 uitgeroepen tot top partner van Kajabi in Austin Texas.

CONTACT