START KAJABI MET BONUSSEN
Microlearning
online business online coaching online cursussen

Microlearning

Hoeveel uren heb jij vroeger wel niet zitten zwoegen op de voorbereiding van je examens? Wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis… Haalde je goede cijfers? Ikzelf deed het niet verkeerd, een ruime voldoende zat er vaak wel in. Hoeveel ik nu nog van deze geleerde stof weet…? Vrij weinig. 

Wat ik nu wél nog steeds weet, is een rap die mijn Duits leraar uit de tweede klas me geleerd heeft. “Na aus, bei, mit, nach, zeit, von, zu, pas je de volgende regel toe…’  Ik kan het nog zo opdreunen. We lachten hem in eerste instantie uit, hoe hij daar voor de klas stond te rappen met zijn 65 jaar. Maar het was een geniale zet. Oud klasgenoten kennen deze rap ook nog steeds. Het is een perfect voorbeeld van microlearning.

 

Wat is microlearning?

Microlearning is een korte kleine les over een specifiek onderwerp waarbij de deelnemer snel getraind wordt, zodat de deelnemer de stof beter onthoudt. Microlearnings kunnen bijvoorbeeld kleine help-teksten zijn, korte video-instructies, infographics of quizen zijn. 

Nieuwe informatie in kleine stukjes aanbieden, dat is microlearning in een notendop. De meeste microlearning lessen duren 10 minuten of zelfs minder tot enkele secondes.

Het concept binnen E-learning is gebaseerd op de ‘forgetting curve’, gemaakt door Hermann Ebbinghaus. Hij ontdekte in het midden van de jaren 1880 dat het geheugen tijdens een leerproces niet consistent blijft. Het geheugen fluctueert namelijk, de ene keer wordt het sterker, dan zwakt het weer af, en dit kan zich blijven herhalen.

In hoeverre een persoon iets onthoudt, wordt beïnvloed door verschillende aspecten. Natuurlijk heeft het onderwerp een grote invloed, maar ook belangrijk is de manier waarop iets aangeleerd wordt. Op basis hiervan ontwikkelde hij de ‘forgetting curve’, wat weer leidde tot de ontdekking van ‘memory savings’. Door specifieke informatie te leren en herhalen in een korte periode, wordt het makkelijker om deze informatie op een later moment weer te herinneren. Zelfs wanneer hier een lange periode tussen zit, waarin er niet aan het onderwerp is gedacht. 

Ebbinghaus Forgetting Curve

Je kunt zien dat mensen meestal 80% van de informatie vergeten die zij gedurende een maand leren. Dit gaat dan om grote hoeveelheden informatie. Alle informatie die niet cruciaal is, wordt weer vergeten.

Microlearning schiet hierbij te hulp. Door de te leren stof in kleine stukjes op te delen en op verschillende momenten aan te roepen, wordt de stof beter én langer onthouden.

 

De voordelen van microlearning

Microlearning brengt heel veel voordelen met zich mee. Ik noem er een paar:

 • Er is minder tijd nodig om de leerstof op te slaan. Microlearning is snel en duurt meestal niet langer dan 10 min.
 • Studenten/cursisten zijn meer betrokken bij de les, want er is een kortere aandachtspanne voor nodig.
 • De kennis wordt langer opgeslagen. Door steeds te herhalen op korte en misschien wel specifieke momenten van de dag, kun je informatie langer onthouden.
 • Je kunt onderweg leren. Microlearning is zeer geschikt om te leren via de mobiele telefoon. Sta je te wachten op de trein? Lange wachttijd bij de tandarts? Je kunt zo even een lesje meepakken.
 • Studenten kunnen hun eigen tempo bepalen. Het fijne aan microlearning is dat je makkelijk even een stapje terug kan om wat te herhalen, zonder dat er een achterstand op de rest van de studenten ontstaat.
 • Microlearning is zeer geschikt voor gepersonaliseerde trainingen. In plaats van iedereen hetzelfde leerpad te laten bewandelen, kun je per (sub)doelgroep verschillende stukjes leerstof verzamelen en bundelen tot een lespakket. Zo verdoen je cursisten geen tijd met hele stukken stof doornemen die eigenlijk niet relevant voor hen is.

 

Hoe kun je microlearning toepassen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om microlearning te verwerken binnen jouw online business en cursussen. 

Microcopy – dit zijn bijvoorbeeld die vraagtekentjes waar je op kan klikken of je muis overheen kan bewegen. Er popt dan een stukje tekst met uitleg op. Handig om je cursisten wegwijs te maken met jouw platform of onderdelen van je cursus.

Ook Error berichten, eCommerce hints en de stukjes uitleg op een contactformulier vallen hieronder. 

Microlearning video’s – deze video’s zijn kort en focussen op een specifiek leerdoel. Het kan een losstaand filmpje zijn, met een bepaalde kijk op een onderwerp. Of het kan onderdeel zijn van een langere leerweg.

Een paar voorbeelden:

 • Uitleg video’s, (explainer videos)
 • Korte, interactieve video’s
 • Micro-lectures of mini-lessen, denk aan de Ted-talks op YouTube.
 • Animaties op een whiteboard
 • Animaties waarbij tekst en beeld in elkaar overvloeien (kinetic typography)

 

Micro-challenges en games – een score toekennen aan het eind van de les, zoals punten, een prijs, badges, gratis extra’s, iets vrijspelen, etc. Bijvoorbeeld:

 • Polls, flashcards
 • Vraag en antwoord
 • Simulaties
 • Quizzen
 • Van tevoren opgenomen video’s waarin een vraag wordt beantwoord

 

Infographics – een grafische en visuele weergave van informatie, data en kennis. Wij maken er ook geregeld gebruik van in onze blogartikelen. Er zijn verschillende typen infographics: lijstjes, statistieken, een tijdlijn, geografische informatie, vergelijkingen, etc. 

Voorbeelden van onze eigen infographics.

Social media – daar zijn ze weer, ze volgen ons overal (en wij volgen weer Jan en alleman óp de sociale media). Sociale media zijn zeer geschikt voor microlearning. En korte post met een plaatje over een specifiek onderwerp. Op Instagram kun je tegenwoordig ook bundels maken van je informatie, in highlights of collecties. Zo creëer je een verzamelpunt voor al je microlearnings.

 

Microlearning binnen Kajabi

Binnen Kajabi kun je op verschillende manieren gebruik maken van microlearning.

Assessments - Voeg bijvoorbeeld assessments toe aan je cursussen of direct op je website. Een assessment is een vragenlijst of quiz. Via zo’n assessment traint de student zich extra en moet laten zien dat ie de kennis goed begrepen heeft. Met een assessment krijgt de student direct de uitslag. Een assessment kun je tussen de verschillende lessen plaatsten, en je kan het zo instellen dat men niet verder mag met de volgende les, totdat ze de assessment voldoende goed hebbenm gemaakt. Daarnaast kun je de assessment ook op je website plaatsen voor je bezoekers. Dit heeft bovendien het voordeel dat je meer mensen op je mailinglijst gaat krijgen. Een voorbeeld van een Kajabi assessment op je website vindt je hier. Welke e-learning software past bij jou?

Database met lessen - Maak een database met minilessen over specifieke onderwerpen of situaties, waar men uit kan putten wanneer het nodig is. Eigenlijk zoals Youtube een How To-database is van allerlei onderwerpen. Je student hoeft dan niet alle lessen te volgen, maar kan heel selectief alleen de lessen volgen over een specifiek onderwerp dat ie op dat moment nodig heeft.

Gamification - Gamification bestaat in vele vormen. Het is een beloningsstructuur voor je cursisten. Je kan cursisten belonen wanneer ze een les gezien hebben, wanneer ze een assessment goed hebben doorlopen, of wanneer ze een actie op je website hebben gedaan. Om de beloningsstructuur met badges en certificaten inzichtelijk te maken, gebruik je ons Gamification productthema. Zeer eenvoudig voor extra interactie, het winnen van badges na een assessment of het bekijken van een video. Hier vind je meer informatie over Kajabi Gamification.

E-mail - Natuurlijk kun je microlearning ook toepassen in je emails. Stuur een email na het bekijken van een specifieke les. Geef hierin een korte recap van wat er is geleerd en een aanmoediging om verder te gaan met het volgende onderwerp of onderdeel.

Heb je nog geen Kajabi, maar lijkt het je interessant om microlearning via dit platform toe te passen? Probeer het 30 dagen gratis.

Meld je aan via deze site, krijg onze Nederlandstalige trainingen en ondersteuning gratis >>

 

Ik ben benieuwd hoe jij microlearning gaat toepassen in jouw business.

Lotte
Website design & social media

 

Dit artikel is geïnspireerd op Valamis.

Bastiaan de Koning - Officially Preferred Kajabi Expert

Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. 100% gespecialiseerd in Kajabi en de enige Nederlandstalige Preferred Kajabi Expert. Sinds 2022 officieel template leverancier voor Kajabi en in mei 2024 uitgeroepen tot top partner van Kajabi in Austin Texas.

CONTACT