START KAJABI MET BONUSSEN
LMS software - learning management system
online business online coaching online cursussen

Alles over LMS systeem software

Op het moment dat je voor het eerst besluit om een online cursus te gaan maken, loop je al snel tegen de vraag aan hoe je deze cursus gaat aanbieden. Er zijn vele mogelijkheden voor een LMS. In deze blog bespreken we de meest gebruikelijke oplossingen. Van gratis houtje-touwtje methodes tot geavanceerde LMS systeem software. De zogeheten learning management systems ook wel e-learning software genoemd of in goed Nederlands: leermanagementsysteem. Ik vertel je graag meer over LMS voor opleiders.

 

Wat is LMS?

De afkorting LMS staat voor Learning Management System. Dit is software die bedoeld is om online leren en trainen eenvoudig te faciliteren. Met LMS systeem software kunnen online lessen worden aangeboden, bekeken en kan de voortgang van de studenten worden gevolgd. Dit vindt plaats in een afgeschermde leeromgeving.

Goede learning management system software zorgt ervoor dat je weinig gedoe hebt aan de technische kant van je cursus. Dat is belangrijk want je bent waarschijnlijk veel beter in de kennis die je wilt delen in je cursus, dan in de technische kant om dat te realiseren.

Wij werken met een LMS systeem dat speciaal ontworpen is voor het aanbieden en verkopen van jouw kennis online. Onze keuze valt op Kajabi. Kajabi is ruim 10 jaar geleden begonnen met uitsluitend een learning management system. Ze boden dus alleen het e-learning gedeelte aan. In 2016 is Kajabi als een van de eerste software ontwikkelaars overgestapt naar een alles-in-één platform. Ze zagen dat e-learning alleen maar groter zou gaan worden en dat meer mensen zelf hun cursussen wilden aanbieden. Sinds 2016 levert Kajabi je website, je LMS software en je emailmarketing als 1 pakket aan. Met het doel om learning management software makkelijk en toegankelijk te maken.

 

Wil je meer weten over Kajabi? Meld je aan voor de gratis proefperiode via ons.

Meld je aan via deze site, krijg onze Nederlandstalige trainingen en ondersteuning gratis >>

 

Je cursus online via email of met LMS systeem software

In het vervolg geef ik een vijftal mogelijkheden om je cursus aan te bieden. Zoals gezegd, wij werken zelf met LMS software die het hele plaatje regelt. Omdat dit makkelijk is en toegankelijk, en omdat Kajabi per saldo vaak goedkoper is dan als je zelf je website gaat bouwen.

 

Je Learning Management System als e-mailserie

Een online cursus hoeft niet moeilijk te zijn. Zeker als je een publiek hebt dat vooral leest. Je kan bijvoorbeeld wekelijks een email sturen met de laatste tips, de laatste oefeningen, recepten, ontwikkelingen, nieuwsartikelen. De zogeheten betaalde nieuwsbrief. Dit is vanouds wellicht de eerste online cursus en raakte wat in de vergetelheid omdat video en andere methodes hard zijn gegroeid en men al te veel emails ontvangen. Maar op dit moment neemt de populariteit van de betaalde nieuwsbrief weer toe in Amerika. En dat is op het gebied van LMS nog steeds een voorbode voor de ontwikkelingen in Europa. Een betaalde nieuwsbrief kun je zonder enige software opzetten, mits je een beperkte klantenkring hebt. Wanneer je mailinglijst toeneemt, zorg voor goede emailmarketing software. Wanneer je met Kajabi werkt, is de betaalde nieuwsbrief (binnenkort) onderdeel van je leeromgeving. Je cursisten kunnen de verzonden betaalde nieuwsbrieven zien naast hun andere producten zoals de cursussen, community en coaching pakketten.

 

Je LMS als YouTube video

Wanneer je met video gaat werken, ligt YouTube voor de hand. Als je nog niet veel geld hebt om te besteden, zou je je video’s op YouTube kunnen zetten. Maar als je niets instelt, zijn de video’s voor iedereen te zien. Binnen YouTube heb je de mogelijkheid om je video’s openbaar (is standaard ) te zetten, besloten of privé. Bij privé kan niemand behalve jij de video bekijken. Bij besloten zijn de video’s afgeschermd van de YouTube zoekresultaten. Alleen wanneer mensen de link van deze video hebben, kunnen ze hem zien. Dit is een mogelijkheid om je cursus enigszins afgeschermd aan te bieden. Bedenk wel dat mensen de links naar je video’s kunnen delen, en dat ze reclame van andere partijen te zien krijgen. YouTube is dan ook geen LMS software.

 

LMS systeem software voor Wordpress

Veel mensen starten met een Wordpress website. En op een gegeven moment komt de behoefte of vraag naar online cursus software. Vaak ligt de keuze voor de hand om dan ook een e-learning op Wordpress te bouwen. Ik denk dat iedereen die al meer dan 5 jaar bezig is, zeker eens cursussen in Wordpress hebben gehad.

Er zijn speciale learning management system plug-ins voor Wordpress beschikbaar. Zoals Wishlist en LearnDash. Voorheen was Wishlist de meest gebruikte LMS plug-in. Op dit moment wint LearnDash (binnen Nederland) het in populariteit. Deze LMS Wordpress plug-ins zijn gemaakt om zo eenvoudig mogelijk een e-learning te bouwen in Wordpress. Het blijft echter Wordpress, en dat platform is niet eenvoudig. Het maken van de verschillende cursuspagina’s, de afgeschermde leeromgeving, de betaalmodules is veel werk in Wordpress en helemaal niet geschikt voor ‘beginners’. Toch zie je dat startende ondernemers kiezen voor een Wordpress LMS oplossing om de kosten te drukken. Veelal niet wetende dat ze die kosten in tijd ruimschoots zullen overtreffen en niet wetende dat er veel verborgen kosten zitten aan een Wordpress platform, zoals video-hosting, emailmarketing, plug-in licenties etc.

Lees zeker de vergelijking tussen Kajabi en Wordpress.

 

Losse Leermanagementsysteem software – stand-alone software

Bij losse LMS software kies je voor een platform dat 100% gericht is op je online leeromgeving. Dat heeft als voordeel dat je je huidige website en andere software tools kan behouden. De learning management system leeromgeving draait zelfstandig ergens in de cloud.

Voorbeelden van stand alone software zijn: Huddle, Podia, Skillba of Teachable. Er zijn nog vele andere platforms, dit lijstje is zeker niet uitputtend.

Stand-alone software is interessant als je je andere zaken al op orde hebt, zoals je website, je emailmarketing, je webwinkel. Maar als je nog je website moet bouwen, updaten of vernieuwen, is het interessanter om naar alles-in-één platforms te kijken. De kosten van losse tools lopen snel op. Wees je daar vooraf bewust van.

Om een voorbeeld te noemen. Wanneer je voor Huddle kiest, bedenkt dat je dan ook je website + hosting moet hebben, losse emailmarketing, een betaalplatfom en videohosting. De kosten van een e-learning met Huddle inclusief de andere tools, lopen snel op richting de 4.000 tot 5.000 per jaar. Lees meer over de vergelijking tussen Huddle vs Kajabi.

 

Alles-in-één Learning Management System

Zoals je wel weet, ligt onze voorkeur bij alles-in-één LMS systeem software. En dan met name bij Kajabi.

Met een alles-in-één LMS heb je geen andere online tools meer nodig, zoals website hosting,  emailmarketing en natuurlijk LMS plug-ins. Omdat alles met elkaar samenwerkt, heb je ook geen gedoe meer met het koppelen van losse software tools, updates en technische problemen.

Alles-in-één software is gemaakt om razendsnel een cursus neer te kunnen zetten én te kunnen verkopen. Wanneer tijd en weinig gedoe voor jou belangrijk zijn, en je snel jouw website, cursus en marketing online wilt hebben staan, dan is een alles-in-één platform een verstandige keuze.

Voorbeelden van alles-in-één LMS software zijn Kajabi, Kartra, Zenler en Thinkific.

De ogenschijnlijk wat hogere kosten zijn een schijntje vergeleken met de tijdswinst die je behaalt en het feit dat je niets extra's betaalt voor emailmarketing, je website of de hosting van je lesmateriaal. Daarnaast zijn er een verborgen oplopende kosten die je wel tegenkomt bij de stand-alone LMS software.

 

Wil je Kajabi – het platform waar wij sinds 2014 mee werken - 30 dagen gratis uitproberen? Meld je dan risicoloos aan.

Wanneer wij je aanmelding kunnen registreren, krijg je ook onze extra trainingen en ondersteuning.
Kajabi aanmelden
 

 

Welke LMS systeem software is de beste?

Zoals uit deze blog blijkt, is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag welk learning management system software de beste is. Mensen met een zeer kleine beurs kunnen emails sturen en gebruikmaken van YouTube. Wanneer je al een goede website hebt en je emailmarketing op orde is, dan is een stand-alone platform wellicht een goede keuze, maar houd rekening met de extra kosten van allerlei losse software tools. Wanneer je gemak wilt, dan is een alles-in-één platform de meest voor de hand liggende keuze.

Ik hoop dat deze blog over LMS systemen je helpt om die keuze te maken en dat je snapt waarom wij voor Kajabi kiezen. Wil je meer weten over Kajabi als leermanagementsysteem, lees onze Kajabi info pagina, of neem contact op.

 

Groet, Bastiaan

 

Bastiaan de Koning - Officially Preferred Kajabi Expert

Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. 100% gespecialiseerd in Kajabi en de enige Nederlandstalige Preferred Kajabi Expert. Sinds 2022 officieel template leverancier voor Kajabi en in mei 2024 uitgeroepen tot top partner van Kajabi in Austin Texas.

CONTACT