START KAJABI MET BONUSSEN
Alles wat je moet weten over e-learning
online business online coaching online cursussen

Alles wat je moet weten over e-learning software

Onderwijs op afstand met e-learning software, tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Afgelopen twee jaar was het zelfs noodzaak. Je moest via elearning training of onderwijs volgen. Waar we aan het begin van de pandemie nog een beetje aan het worstelen waren met deze vorm van lesgeven en volgen, zijn we het inmiddels al helemaal gewend. E learning software heeft de toekomst. Maar wat is e-learning eigenlijk? Hoe pas je het toe in jouw business? En hoe kan ik een e learning maken? In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over een e-learning platform.

 

Wat is e-learning? De betekenis van e learning software

E-learning staat voor electronic learning. Het is een verzamelterm voor het vergaren van kennis via elektronische apparaten, zoals een computer, tablet of mobiele telefoon, met als doel afstandsonderwijs mogelijk te maken. E learning software wordt dus gebruikt om online onderwijs te volgen.

 

Een e-learning maken. Hoe is e-learning software ontstaan?

De term ‘e-learning’ wordt gebruikt sinds 1999, maar het concept bestaat al veel langer. De eerste e learning training werd ontwikkeld door Isaac Pitman, die gebruik maakte van steno, rond 1840. In 1920 vond Sidney L. Pressey de eerste leermachine uit. Deze machine toonde opdrachten, die overeenkwamen met opdrachten uit een werkboek. Bij een goed antwoord werd de student aangemoedigd en naar de volgende vraag gestuurd. Bij een fout antwoord werd het juiste antwoord getoond om zo de kans van slagen te vergroten.

De naam B.F. Skinner zal je vast ook iets zeggen, hij deed veel experimenten met ratten. Maar hij ontwikkelde in de jaren ’50 ook een leersysteem, bij gebrek aan docenten. Zijn leersysteem had als doel de student het juiste antwoord te laten geven vanuit zichzelf, niet vanuit een lijst met mogelijke antwoorden.

 

E-learning platform voor een business

In de loop der jaren werd er steeds meer ontwikkeld op het gebied van digitale techniek en belandden we in het digitale tijdperk. Er kwamen steeds meer geautomatiseerde leermethodes, er kwam specifieke e learning software en met de komst van internet werd dit razend populair. Niet alleen opleiders zagen kansen, ook bedrijven begonnen e-learning training toe te passen. Om trainingen op deze manier te volgen op het werk is nu heel normaal.

Tegenwoordig draaien veel zelfstandige ondernemingen op het geven van e-learning trainingen en cursussen. Of het wordt aan de business toegevoegd, omdat deze trainingen schaalbaar en herhaalbaar is. De omzet die je hiermee genereert, wordt ook wel ‘passief inkomen’ genoemd, omdat je naar verhouding weinig werk verricht om je geld te verdienen. (Al valt hierover te twisten, er gaat vaak heel veel werk aan vooraf…)

Deze online ondernemingen hoefden zich geen zorgen te maken toen de wereld plat lag door de pandemie. De online business kon gewoon blijven draaien aan de hand van hun veelal geautomatiseerde e-learning software en trainingen.

Ben jij een kennisdeler die graag fysiek lesgeeft? Mijn tip: bied minstens één training online aan, als plan B.

 

Vormen van een elearning training

E-learning kent veel vormen. Welke het beste bij jouw business past is afhankelijk van het leerdoel en de manier waarop er geleerd wordt. Er zijn drie vormen die ik wil toelichten: synchroon, asynchroon en blended learning.

1. Synchroon leren

Bij synchroon leren, leren studenten als een groep. Zij leren dezelfde stof op hetzelfde moment. Hierbij kun je denken aan een online les of een live webinar met chatfunctie. De voordelen van synchroon leren:

  • De vastheid, er is een vast trainingsschema met vaste leermomenten. Studenten krijgen zo een routine in hun leerproces.
  • Directe feedback, de instructeur of docent kan direct vragen beantwoorden en feedback geven.
  • Interactie, door het groepsverband kunnen studenten samen overleggen en kennis uitwisselen.


2. Asynchroon leren

Je raadt het al, bij asynchroon leren heeft elke student een eigen leertempo. Je kunt hierbij denken aan vooraf opgenomen video’s of online lesmateriaal. Ook deze vorm van leren brengt veel voordelen met zich mee: 

  • Er is minder werk voor docenten en opleiders, zij hoeven slechts één keer een lecture te geven, welke ze opnemen. Zo houden zij meer tijd over om lessen kwalitatief te verbeteren en voor studenten klaar te staan.
  • Herhaling, herhaling, herhaling. Iedereen kan zo vaak terugkijken als gewenst, zo blijft de stof beter hangen.
  • Studenten bepalen zelf waar en wanneer ze leren, dit biedt de mogelijkheid naast de studie werkuren te blijven maken.
  • Minder lesuitval of onderbreking. Docenten zijn ook mensen, die worden ook wel eens ziek of zijn verhinderd om een andere reden. Een vooraf opgenomen les daarentegen, kan altijd doorgaan.



3. Blended learning

Blended learning is een combinatie van online cursussen met interactief onderwijs. Het interactieve onderwijs kan online via een webinar gegeven worden, maar ook offline in een klaslokaal. Wanneer een cursist toegang heeft tot zowel de online cursus als het interactieve onderwijs, heet dat blended learning.

We schreven al eerder over blended learning. Op ons Youtube kanaal staat een video met uitleg over blended learning en hoe je dit toe kan passen met online cursussen in Kajabi.

 

Een elearning ontwikkelen: 7 manieren

Binnen elke vorm van een e learning platform zijn er ook verschillende mogelijkheden om de leerstof aan te bieden. We geven je zeven manieren om je content binnen jouw elearning ontwikkelen mogelijk te maken:

1. Video

Video is het meest voor de hand liggend als het aankomt op e-learning software. Je kunt veel korte video’s opnemen en hier samen één grote cursus van maken. Of je neemt één lange video op en hakt deze in stukjes in de nabewerking. Je kunt dit ofwel op Youtube plaatsen met een verborgen link, ofwel direct uploaden binnen de leeromgeving, mits deze dat toelaat. Bij Kajabi kun je direct je filmpjes uploaden en passend bij jouw huisstijl vormgeven.


2. Webteksten (blog, ebook, nieuwsbrief)

Webteksten, het klinkt misschien als een saaie manier van kennis aanbieden, maar niets is minder waar. Je leest immers deze blog, toch?

Blogs zijn een goed voorbeeld van e-learning. Nu zijn deze vaak wel gratis, maar binnen een membership heb je de mogelijkheid om specifieke artikelen betaald aan te bieden. Dit kun je ook zien als een betaalde nieuwsbrief. Een onbetaalde nieuwsbrief is natuurlijk ook altijd een optie, maar dan bevinden we ons alweer op het gebied van marketing, en daar wil ik het nu niet over hebben. Wat de membership betreft, hierover is heel veel te zeggen en ook dat bewaar ik voor een andere keer.

Een ebook valt ook onder de categorie webteksten. Ook hier kun je weer kiezen voor een gratis download (houd het ebook dan kort) of een betaald exemplaar (dan kun je losgaan met veel informatie).


3. Podcast

De podcast wordt steeds populairder. Zowel openbaar gratis als besloten en betaald. Het is een zeer geschikte vorm van e-learning. Je bent vooral informatie aan het zenden, maar je kunt je podcast interactiever maken door bijvoorbeeld luisteraarsvragen te beantwoorden of binnen je community een discussie op te zetten over het onderwerp van de podcast. Daarover gesproken…


4. Discussie-forum / community

Deze vorm van e-learning wordt vaak vergeten, maar biedt veel toegevoegde waarde. Studenten of cursisten kunnen met elkaar over onderwerpen praten, vragen stellen aan elkaar en experts of docenten, en op deze manier heel veel leren. Het biedt jou ook de mogelijkheid binnen de community verschillende lesmaterialen aan te bieden of (nieuwe) producten te promoten, bijvoorbeeld met een exclusieve community kortingscode.


5. Infographic of animatie

Een perfect voorbeeld van microlearning, dit lichtten we een tijdje terug al toe. Een infographic is een grafische en visuele weergave van informatie, data en kennis. Een animatie is een korte toelichting over een onderwerp in bewegend beeld. Deze zijn handig om te delen tijdens een webinar, op social media of toe te voegen in een korte les als extra download materiaal binnen je leeromgeving (hierover later meer).


6. Online toets / survey

Bij een online toets of een survey kun je de kennis van je cursisten testen. Het doel hierbij kan verschillen. Je kunt het zien als een manier waarop je studenten voor jouw cursus kunnen slagen en een certificaat kunnen halen. Of je kunt het zien als manier om tussendoor te testen of jouw cursusmateriaal kwalitatief voldoende waarde geeft.


7. Casusopdrachten

Wanneer je jouw cursisten een casusopdracht geeft, kunnen zij de kennis in de praktijk toepassen. Het maakt niet uit of de casus fictief is of niet. Ook deze opdracht geeft jou weer de mogelijkheid om te testen of jouw leerstof voldoende duidelijk is om in de praktijk toe te passen.

 

Kajabi: de beste e learning software

Het mooie aan e-learning is dat je geen keuze hoeft te maken uit deze vormen van content. Je kunt ze heel goed combineren. Vervolgens bied je de lesstof aan in een daartoe geschikt e learning platform. Ook hier zijn weer verschillende mogelijkheden voor, maar zoals je weet is onze favoriet Kajabi.

Binnen de e-learning software Kajabi kan je alle zeven hierboven genoemde vormen van content toepassen binnen de leeromgeving. Op het platform kan je jouw podcast uploaden, een community bouwen, blogs schrijven binnen de blog lay-out en binnen de leeromgeving upload je jouw video’s en bied je downloads aan (ebooks, infographics, animaties, casusopdrachten, link naar een toets/survey). En dit is een beknopte samenvatting. Als je écht wilt weten wat je allemaal binnen Kajabi kan, raad ik je aan om het uit te proberen. En dat kan gratis!

 

Benieuwd hoe je jouw e-learning vorm kan geven binnen Kajabi?
Je kunt Kajabi 30 dagen gratis uitproberen.

Meld je aan via deze site, krijg onze Nederlandstalige trainingen en ondersteuning gratis >>

  

Wil je meer weten over Kajabi als online leeromgeving? Bekijk dan deze video en lees de blog ‘Bespaar met Kajabi op tijd en geld’

Vraag je je nog af of je jouw online cursus tot een succes kan maken? Dan raad ik je aan om dit artikel te lezen: ’20 Redenen om geld te verdienen met een Online Cursus’.

 

Lotte
Website design & social media

 

Bastiaan de Koning - Officially Preferred Kajabi Expert

Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. 100% gespecialiseerd in Kajabi en de enige Nederlandstalige Preferred Kajabi Expert. Sinds 2022 officieel template leverancier voor Kajabi en in mei 2024 uitgeroepen tot top partner van Kajabi in Austin Texas.

CONTACT