START KAJABI MET BONUSSEN
Zet jouw cohort cursus neer in 7 stappen
online coaching online cursussen

Zet jouw cohort cursus neer in 7 stappen

Voor een docent of trainer is niets zo frustrerend als wanneer de meeste cursisten hun cursus niet afmaken. Je hebt er veel tijd in gestoken. En je wilt dat je cursisten succes behalen met jouw training. Maar als je ziet dat de meesten de eindstreep niet bereiken, voelt dat als zonde en weggegooide tijd en geld.

Een methode om de succesratio van van je cursisten te verhogen is je cursussen aan te bieden als cohort coaching. We schreven hier al eerder over in de blogs groepscoaching en de voordelen van cohort coaching. In deze blog leggen we je verder uit welke stappen je kan zetten om je cohort cursus zelf daadwerkelijk neer te zetten. Dit doe je al in 7 heldere stappen.

Om je nog verder op weg te helpen geven we je ook een overzicht van apps die je kunt gebruiken bij jouw cohort cursus. Zo wordt jouw cohort coaching hoe dan ook een succes!

 

Waarom aan de slag met cohort coaching?

Bij cohort coaching, een vorm van groepscoaching, open je voor een bepaalde tijd de deuren voor inschrijvingen. Je traint alleen de ingeschreven deelnemers. Deze studenten volgen hetzelfde schema en leren op hetzelfde tempo. Dit verhoogt o.a. hun motivatie en verantwoordelijkheidsgevoel. Voor jou als coach zitten er ook veel voordelen aan verbonden. Je cursus blijft zich continu verbeteren, is makkelijker in de markt te zetten en het voltooiingspercentage van jouw cursus schiet omhoog.

 

Software voor cohort coaching

Cohort cursussen zijn gemakkelijk neer te zetten met de juiste tools. Ik geef je een aantal tips:

Kajabi

Allereerst heb je natuurlijk software nodig om jouw cursusmateriaal op aan te bieden. Dit wil je in een beveiligde omgeving, zodat niemand aan de haal gaat met jouw content. De meeste leerplatformen bieden dit aan, maar bij Kajabi krijg je er heel veel extra’s bij. Het is een alles-in-één pakket, voor één prijs. Nooit meer losse plug-ins die je steeds moet updaten, of extra tools die je aan moet schaffen. Dit is wat Kajabi o.a. biedt:

  • Platform om jouw cursus in te bouwen
  • Website hosting
  • Email marketing software
  • Gemakkelijk landingspagina’s bouwen
  • Gemakkelijk verkooppagina’s bouwen

 Kajabi heeft als missie om jou als coach succesvol te maken. Daarom blijven ze hun software constant ontwikkelen en verbeteren om jou en je studenten verder te helpen.


Zoom of Teams

Jouw cohort coaching vindt over het algemeen online plaats en in groepssessies. Hiervoor heb je een video meeting app nodig, bijvoorbeeld Zoom of teams. Je kan met een gratis Zoom account meetings organiseren die 40 minuten duren. Met een betaald account kun je oneindig veel mensen toevoegen en tot wel 30 uur live streamen! (Maar op dat laatste daar zitten niet veel mensen te wachten 😉.) 

 

Community

Om je studenten extra te motiveren heb je interactie nodig. Dit kan je doen binnen een community. Hiervoor kun je gebruik maken van diverse forum of netwerk apps, zoals Slack of Discord. Of je kan bijvoorbeeld een Facebook groep aanmaken.

Maar het kan nog veel eenvoudiger. Ik vertelde eerder al dat Kajabi alles-in-één is, toch? Ook voor je community kun je bij Kajabi terecht. Zonder extra kosten. Deze staat al met een paar klikken. Hierin maak je categorieën of topics aan, zodat het duidelijk is waar elke gestelde vraag, geplaatste bericht of mededeling over gaat.

 

Screenshot Kajabi Users NL Community.


Aan de slag met cohort coaching

Als je al eens cursussen of coaching programma’s gemaakt hebt, is het gemakkelijk om te schakelen naar een insteek met cohort coaching. Sterker nog, je zou ook een variant van je cohort cursus kunnen verkopen die wel op eigen tempo te volgen is en daarnaast de cohort cursus als aanvulling aanbieden.

Ben je helemaal nieuw in de wereld van online coaching? Geen zorgen, met Kajabi ga je snel en gemakkelijk aan de slag. Ik vertel je alles wat je moet doen in slechts 7 stappen.

 

Stap 1: Beantwoord je 3 W-vragen: wie, wat en welke

Wie gaat jouw coaching programma volgen?
Wat is het probleem dat je gaat oplossen voor deze mensen?
Welke transformatie zullen je studenten doormaken?

Voordat je aan de slag gaat met het maken van je cursus, moet je eerst deze vragen beantwoorden. En als je twijfelt over het antwoord, vraag het aan je publiek. Waarschijnlijk kunnen zij genoeg input en inspiratie geven om de focus van jouw cursus te bepalen.

 

Stap 2: Bepaal het format van je cursus

Er zijn twee manieren om cohort coaching te benaderen:

Q&A sessies: Digitale lessen aanbieden die je studenten kunnen bestuderen voordat ze een coaching sessie volgen. Tijdens de sessie kun je het lesmateriaal bespreken, vragen beantwoorden en de vaardigheden demonstreren waarin jij coacht.

Live training: Een andere manier is om elke coaching sessie het lesmateriaal te bespreken, neem jezelf op terwijl je coacht en upload deze video als webinar in de leeromgeving, zodat studenten het terug kunnen kijken.

 

Stap 3: Creëer je cursus outline

Wat ga je ze leren? Welke naslagwerken bied je jouw studenten aan? Creëer een outline van je cursus waar je de volgende onderdelen in opneemt:

  • Het onderwerp van elke coaching sessie
  • De lessen die je aanbiedt in de leeromgeving en de lesstof die je live bespreekt
  • Het huiswerk dat je geeft aan het einde van elke les
  • Een beschrijving van elke les, inclusief de uitkomst na het leren van de stof

 

Stap 4: Bouw je cursus in Kajabi

Wanneer je outline staat, kun je de cursus gaan bouwen. Als je lessen op voorhand aanbiedt, moet je deze eerst uitschrijven, opnemen en uploaden in het cursusplatform. Als je na afloop van de sessies videos wilt uploaden, kan je in Kajabi vast de basis hiervoor neerzetten. Deze lessen geef je bijvoorbeeld de titel ‘Binnenkort beschikbaar’.

 

Voorbeeld cohort cursus in Kajabi. 


Om een cohort cursus te maken, gebruik je in Kajabi de ‘limited quantity offers’. Hiermee kan je het aantal studenten dat je in een cohort wilt opnemen zelf bepalen. Zo ben je er zeker van dat iedereen de beste leerervaring heeft.

 

Stap 5: Maak je verkoop funnel

Bouw eerst de ledenomgeving en kies de tool waarin je digitaal samenkomt. Kajabi is geïntegreerd met Zoom, maar je zou als je dat liever hebt ook Google Meet of Microsoft Teams kunnen gebruiken. Vervolgens kun je de Kajabi Pipelines gebruiken om een landingspagina en emailseries op te zetten. Aan het eind maak je nog een landingspagina die dient als verkooppagina van je cohort cursus. Hieraan koppel je een welkomstmail voor je studenten om ze wegwijs te maken in het programma. Hierin vertel je wat ze kunnen verwachten.

 

Stap 6: Plan je training sessies

Maak een kalender of schema waarin je de lesmomenten weergeeft. Dit deel je uiteraard met je studenten. Je kan je studenten meer betrekken bij de cursus, door hen input te laten geven. Laat ze vragen stellen en, nog belangrijker, zorg ervoor dat het leuk blijft en mensen plezier hebben.

 

Stap 7: Verzamel testimonials 

Wanneer deelnemers een goede review geven of hun succesverhaal delen, maak hier dan een screenshot van of vraag deze mensen een video testimonial te maken. Testimonials zijn het beste bewijs dat jouw coaching werkt. Gebruik ze her en der op je verkooppagina, je betaalpagina en in je emails.

 

Conclusie

Als online coach is het jouw taak om zo veel mogelijk studenten te helpen succesvol te worden. (En het is ook heel belangrijk voor je eigen motivatie). De beste manier om dit te doen is met cohort coaching.

Cohort coaching creëert een persoonlijke leerervaring op vele vlakken. Dit zorgt voor blije en tevreden studenten, die jou weer helpen om te groeien in je business.

Binnen Kajabi bouw je heel gemakkelijk jouw cohort cursus. Mocht je nog geen Kajabi hebben, maar ben je door deze blog wel nieuwsgierig geworden? Dan kan ik je heel blij maken. Je kan Kajabi namelijk 30 dagen gratis uitproberen, no strings attached.

Meld je aan via deze site, krijg onze Nederlandstalige trainingen en ondersteuning gratis >>

 

Heb je vragen over Kajabi? Dan kun je altijd bij ons terecht. Heel veel succes met het maken van jouw cohort coaching programma in Kajabi.

 

Lotte
Website design & social media

 

Deze blog is geïnspireerd op de blog van Kajabi.

 

 

Bastiaan de Koning - Officially Preferred Kajabi Expert

Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. 100% gespecialiseerd in Kajabi en de enige Nederlandstalige Preferred Kajabi Expert. Sinds 2022 officieel template leverancier voor Kajabi en in mei 2024 uitgeroepen tot top partner van Kajabi in Austin Texas.

CONTACT