December Deal: 60 Dagen Kajabi gratis uitproberen + toegang januari challenge
Aanmelden voor:

22

DAG

19

UUR

54

MIN

16

SEC

START MET KAJABI
Wat is cohort coaching?

Wat is cohort coaching?

online coaching

Online cursussen bestaan al vele jaren. Mijn eerste was een LOI cursus om te leren programmeren in Basic. We praten nu over 1982. Wekelijks kreeg je een boekje met wat uitleg en opdrachten. En dan moest je dat per post terug sturen. Het was weinig motiverend en na een paar weken haakte ik af. Weliswaar was de cursus niet geheel online, het duurder nog 10 jaar voor internet doorbrak, maar het werkte hetzelfde.

Je zag dat die lesmethode zich verplaatste naar de online wereld. In de afgelopen twintig jaar richtten coaches zich vooral op cursussen die mensen in eigen tempo kunnen maken. Met de gedachte zo op grote schaal mensen te helpen. Dat is waar, maar de werkelijkheid is wat somberder. Slechts 5-15% voltooit een cursus. Men raakt enthousiasme kwijt en daarmee de motivatie. Want alle motivatie moet vanuit jezelf komen, intrinsieke motivatie heet dat. En dat is erg lastig om vol te houden.

Maar er is hoop: Het zogeheten cohort coaching. Coaches die hier al naar zijn overgestapt zien een hoger aantal deelnemers de cursus voltooien, met groot succes.

In de blog over groepscoaching vertelde ik ook al wat over cohort coaching. In deze blog ga ik hier dieper op in. Want wat is cohort coaching eigenlijk en wat zijn de voordelen?

 

Wat is cohort coaching?

Cohort coaching is een vorm van groepscoaching, waarbij je een selecte groep mensen  tegelijkertijd traint. De studenten beginnen allemaal op hetzelfde moment en volgen hetzelfde schema en leren op hetzelfde tempo. Je begeleid hen tot het programma is afgelopen. De inschrijvingen voor je cursus is maar voor een bepaalde tijd opent en na een korte periode sluiten de deuren weer van de inschrijving. Op een later moment open je opnieuw de deuren voor een volgende groep. Cohort coaching is dus het tegenovergestelde van evergreen trainingen waarbij iedere cursist op ieder moment kan instappen. 

 

Vier voordelen van cohort coaching voor studenten

Met cohort coaching krijg je een hoger slagingspercentage voor je studenten. Hoe kan het dat cohort-based learning zo goed werkt? Ik geef je een aantal van de grootste voordelen van deze leervorm voor je studenten.

 

1. Hogere succesratio

Ik vertelde het al in de intro. De succesratio ofwel het voltooiingspercentage ligt een stuk hoger dan bij cursussen die deelnemers op eigen tempo volgen. Waar een doe-het-zelf cursus een succesratio van 5-15% heeft, is die van cohort cursussen 70%. Dat is nogal een verschil!

Studenten weten dit zelf ook, ze hebben vaak al eerder een cursus of programma gevolgd waarbij ze zelf hun tijd in konden delen en hierbij vastliepen of motivatie verloren. Hoe enthousiast ze ook waren toen ze er aan begonnen. 

Een cohort cursus houdt je studenten betrokken. Ze kunnen vragen stellen en antwoorden krijgen. En wanneer ze wat minder gemotiveerd zijn, kunnen medestudenten ervoor zorgen dat ze toch de cursus blijven volgen.

 

2. Verantwoordelijkheid

Deelname aan een cohort cursus betekent dat mede-studenten jouw voortgang zien (of juist niet!) De gedachte dat je dat medestudenten je missen als je er niet bij bent of als je helemaal stopt, helpt je motivatie hoog te houden gedurende de cursus. De studenten houden elkaar scherp en spelen een rol in elkaars verantwoordelijkheidsgevoel.

 

3. Gevoel van erbij horen

Studenten voelen zich onderdeel van een groep. Het hebben van ‘klasgenoten’ die eenzelfde reis volgen, eenzelfde leertraject, zorgt voor verbroedering. Soms worden ze zelfs levenslange vrienden of (business)partners!

 

4. Mogelijkheid om nieuwe kennis op te doen

De beste manier om iets te leren, is door erover te praten. En dat is precies wat er in een cohort gebeurt: er wordt gesproken over de lesstof.

Wanneer de ene student iets lastig vindt, is er altijd wel iemand die ondersteuning kan bieden of een andere manier vindt om het onderwerp uit te leggen. Dit noemen we peer coaching. Student B helpt niet alleen student A de lesstof beter te begrijpen, student B onthoudt de stof ook beter, omdat hij erover praat.

 

Zes voordelen van cohort coaching voor coaches

Cohort coaching is zeer geschikt om studenten betrokken te houden. Ik geef je een aantal voordelen van deze vorm van coaching voor jou als coach.

 

1. Gepersonaliseerde vorm van lesgeven op kleine schaal

Net als één-op-één coaching biedt cohort coaching relatief veel persoonlijk contact. Het verschil is dat je meer mensen kan helpen in dezelfde tijd die je aan een één-op-één klant besteedt.

Om een voorbeeld te noemen. Als één student een vraag heeft, kan je er vrij zeker van zijn dat anderen met eenzelfde vraag zitten. In plaats van keer op keer de vraag te moeten beantwoorden in je privésessies, kun je het antwoord nu geven aan de gehele groep.

Je kan met cohort coaching tientallen of soms zelfs honderden studenten op hetzelfde moment helpen. Je bepaalt namelijk helemaal zelf hoeveel studenten jij tegelijkertijd lesgeeft. En dat terwijl de tijd die je eraan besteedt hetzelfde blijft.

 

2. Leren op basis van sterkte

Een nieuwe manier van lesgeven of coachen is de strength-based learning techniek. Deze leermethode focust op de sterke punten van een student, in plaats van op wat er nog bij een student ontbreekt. Studenten worden aangemoedigd op hun eigen kennen en kunnen te vertrouwen.

Elk student die je coacht heeft eigen sterktes en leerstijlen. In cursussen die op eigen tempo gevolgd worden, krijg je dit als coach niet of nauwelijks mee. Met cohort coaching kan je dus gaandeweg je leerstijl aanpassen op de behoefte van de groep. Sterker nog, je kan het cohort zelf laten bepalen waar de cursus heen gaat, volledig aangepast aan de wensen van de groep.

Met zo’n strength-based cohort, heb je:

  • Meer tevreden studenten
  • Betere inzet van je studenten
  • Een hoger succesratio/voltooiingspercentage

 
3. Relevantere training

Wanneer jouw cursus die op eigen tempo gemaakt kan worden populair wordt bij je doelgroep, zal je veel omzet maken. Maar nadat je deze een paar keer in de markt gezet hebt, zal je markt uiteindelijk verzadigd raken. Dus moet je terug naar start, en opnieuw een cursus creëren.

Omdat cohort coaching leunt op de strength-based leermethode, zal je gedurende de tijd dat je jouw cursus geeft, keer op keer jouw cursus updaten. Zodra de markt verandert, zal je jouw cursus ook veranderen. En wanneer je studenten veranderen, verandert jouw cursus mee. Dit betekent dat jouw cursus hoe dan ook relevant en waardevol blijft op de lange termijn.


4. Betere ondersteuning voor je studenten

Doe-het-zelf-cursussen worden door elke student anders doorlopen, binnen een ander tijdsbestek, op een ander niveau. Een verdiepingswebinars en berichten aan de groep komt voor de ene cursist precies op het juiste moment, en voor een andere student weer helemaal niet.

Bij cohort coaching heb je dit probleem niet. Je plant immers jouw Q&A sessie in op het moment dat je cursisten het nodig hebben.

 

5. Makkelijk te plannen

Als je cursus eenmaal staat, is het harde werk grotendeels gedaan. Het enige wat je hoeft te doen wanneer je een nieuwe groep studenten gaat coachen, is de data in je lesschema en kalender aanpassen. En omdat elke les in dezelfde volgorde gegeven wordt, hoef je meer nauwelijks tijd te stoppen in de inhoud van je cursus.

 

6. Makkelijk te verkopen

Omdat je precies weet wat je coacht, wanneer je dit doet en op welke manier, is het gemakkelijk om je marketingplan te maken. Je kunt namelijk heel specifiek zijn, wat weer goed is voor het verkopen van je cursus. De marketing van jouw cohort cursus zal dan ook veel effectiever zijn.

 

Cohort coaching in Kajabi

Zoals je misschien weet, maken wij gebruik van Kajabi. Hier kun je jouw coaching business van A-Z in opbouwen. Ook een cohort coaching product kun je gemakkelijk maken binnen Kajabi. Nu kan ik je tot in de puntjes uitleggen hoe dit werkt. Maar ik laat het je liever zelf ontdekken.

Je kan Kajabi nu 30 dagen gratis uitproberen! 
Meld je aan via deze site, krijg onze Nederlandstalige trainingen en ondersteuning gratis >>

 

En als je vragen hebt, kun je altijd bij ons terecht. Ik wens je veel succes met het maken van jouw cohort coaching programma.

 

Lotte
Website design & social media

 

Deze blog is geïnspireerd op de blog van Kajabi.

 

 

Bastiaan de Koning - Online Cursus & Kajabi Specialist

Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. Kajabi Users NL is onze website voor de ondersteuning van Kajabi gebruikers. Opgericht in overleg met Kajabi zelf. Heb je vragen over Kajabi of Linktopay? Stuur ons een berichtje.

CONTACT