START KAJABI MET BONUSSEN
Tool Tip: Digitaal knutselen met Canva
kajabi tips online business

Tool Tip: Digitaal knutselen met Canva

Heb je al eens van Canva gehoord? Ja? Dan weet je misschien al wat een fantastische tool dit is, een must-have voor elke (online) ondernemer. Jouw communicatie-uitingen worden altijd mooi met Canva. Je hoeft geen kunstenaar te zijn om toch een strak design te creëren.

Mocht je er nog geen ervaring mee hebben, lees dan snel verder (ook als je al wel ervaring hebt, overigens). In deze blog vertel ik je namelijk alle ins en outs van Canva en ik geef je 5 tips die het visuele aspect van je online ondernemerschap een heel stuk makkelijker zullen maken. Voor je het weet is knutselen in Canva je nieuwe favoriete bezigheid.

 

Beginnen met Canva

First things first, maak een account aan. Canva is op desktop te gebruiken, maar heeft ook een mobiele app. Je logt in op je account en ziet al je ontwerpen staan. Deze ontwerpen kun je heel gemakkelijk delen met teamleden of je nodigt iemand uit om de afbeelding ook te bekijken of te bewerken.

Je kunt gebruik maken van een gratis account of een Pro account. Met het gratis account kom je al heel ver, maar ik zou toch een Pro account aanraden. Hiermee heb je 100GB aan cloudopslag (in plaats van 50GB met een gratis account). Met een Pro account kan je gebruik maken van heel veel extra stockafbeeldingen, grafische elementen, sjablonen, lettertypes, noem maar op. Je kunt ook eigen logo’s maken, achtergronden verwijderen, formaten aanpassen binnen je ontwerp, sjablonen opslaan…

Een handige bijkomstigheid van het Pro account is dat je ook heel gemakkelijk je content kan inplannen voor sociale media. 

Het fijne aan Canva is dat jouw werk tussendoor wordt opgeslagen. Je kan dus op desktop aan de slag en je werk direct downloaden vanaf de app op je telefoon, om bijvoorbeeld de afbeelding op Instagram te plaatsen (mocht je geen gebruik maken van de ingebouwde contentplanner).

Aanmelden Canva >>

 

Wegwijs worden in Canva

Wie voor het eerst gebruik maakt van Canva zal misschien overprikkeld worden door de mogelijkheden. Als je een beetje creatief bent ingesteld zal je hart direct sneller gaan kloppen, want de templates die al in Canva staan zijn een lust voor het oog. Geloof me, ook als je niet creatief bent ingesteld, jouw afbeeldingen kunnen ook zo mooi worden.

Laat ik je eerst een korte tour geven om wegwijs te worden. We beginnen op de startpagina:


1. Links staat je navigatie, hier vind je al je ontwerpen, gedeelde ontwerpen, mappen, je teams en de extra tools die bij het Pro account horen.

2. In de blauwe banner op je scherm kun je een keuze maken voor het type ontwerp. De keuze is reuze! Video’s, social media berichten, presentaties, documenten, drukwerk, fotocollages, boekomslagen, infographics, mindmaps, werkbladen, kalenders… Als ik alles op zou noemen zijn we hier vanavond nog. Ik raad je aan om voor je aan de slag gaat eens een aantal voorbeelden te bekijken, ter inspiratie.

Het handige is dat de sjablonen al de bijpassende formaten hebben. Je hoeft je dus nooit meer zorgen te maken of je afbeelding wel groot genoeg is voor Instagram of Facebook (of juist of hij niet té groot is…).

3. Toch liever een aangepast formaat? Ook dat kan. Klik op een van deze knoppen: ‘Een ontwerp maken’ of ‘Aangepast formaat’, je kan hier zelf de gewenste hoogte en breedte in pixels invullen.

 

De Canva editor

De Canva editor is ook heel gemakkelijk in gebruik. Links staan je opties, rechts is je werkblad. Ik loods je er weer even doorheen.



1. Je kan door sjablonen scrollen, door elementen (stockfoto’s, video’s, stickers, gifs, audio) bladeren. Je kan ook zelf zoeken naar een type plaatje. Je kan eigen materiaal uploaden, tekst invoegen en zelfs QR-codes genereren! Bij het betaalde account vind je ook je logo’s terug in de linker balk.

2. Canva is gekoppeld aan diverse media, dus je kunt ook vanuit deze media je bestanden importeren (Google Drive, Dropbox, Flickr, Typeform, Instagram… om een aantal te noemen). Wederom, de keuze is reuze!

3. In de blauwe balk bovenin zie je de titel staan van je bestand, deze kun je gewoon aanpassen terwijl je nog aan het werk bent in het ontwerp. Ook zie je hier jouw initiaal staan met een plusje ernaast. Hiermee kan je andere teamleden toestemming geven om dit bestand te bewerken. Hiernaast zie je een knop staan met een soort grafiekje erop. Als je gekoppeld bent met je sociale media-accounts kun je hier statistieken zien.

4. Rechts van de bovengenoemde knoppen zie je de witte knop met ‘Delen’, als je hierop klikt Zie je diverse opties staan om te delen. Ook kun je je bestand downloaden, direct delen op sociale media, een keuze maken uit bestandstypen en selecteren welke pagina je wilt downloaden (hierover later meer). Er is ook een mogelijkheid om je bestand weer te geven als diavoorstelling en er zijn zelfs drukwerk opties met de afbeelding die je aan het bewerken bent. 

5. Elke pagina die je bewerkt kun je een eigen titel geven. Rechtsboven de pagina zie je pijltjes staan, hiermee kun je de pagina omhoog of omlaag verplaatsen.
De pagina kan gedupliceerd worden met het duplicatieplusje of verwijderd met de prullenbak.
Met het losse plusje aan het eind voeg je direct een lege nieuwe pagina toe onder de pagina die je op dat moment bewerkt.
Wil je een pagina helemaal onderaan toevoegen, dit kan ook met de brede knop ‘Pagina toevoegen’ helemaal onder aan de onderste pagina.

6. Je kunt je teksten en afbeeldingen op je pagina veranderen van maat, kleur, centreren, spiegelen, slepen, transparant maken, animeren, een link koppelen… Je kan zo ontzettend veel!

 

Lettertype suggesties

Canva heeft al suggesties voor een Titel, Subtitel of Platte tekst. Je kunt hierbij kiezen voor bijzondere lettertypes, deze staan als voorbeeld gegeven. Ook geeft Canva je inspiratie voor lettertype combinaties.


Je kan ook zelf bepalen in welke grootte je de tekst wilt. Er is een optie om de regelafstand en letterafstand aan te passen, eigenlijk zoals je gewend bent in Word. En wat lettertypes betreft zijn er, net als in Word, standaard lettertypes waar je uit kunt kiezen. Je kunt ook je eigen lettertypes uploaden, mits je een Pro account hebt. Het fijne aan Canva is, dat het alle lettertypes aanbiedt die Kajabi ook als standaard heeft ingesteld. Andersom is dat niet het geval, niet alles wat Canva aanbiedt is ook te gebruiken in Kajabi. Dan zou je deze handmatig met code via een download of met Google Fonts moeten instellen. Dat is een ander verhaal, wat ik je binnenkort zal leren!

 

Heb je nog geen Kajabi of twijfel je nog? Je kunt het vrijblijvend 30 dagen uitproberen.

Meld je aan via deze site, krijg onze Nederlandstalige trainingen en ondersteuning gratis >>

 

Downloaden in Canva

In de laatste versie van Canva zijn er twee mogelijkheden om te downloaden. Voorheen was er één knop te zien, die nu 'Delen' heet. Door op deze knop te klikken komen er heel veel opties naar voren, zoals ik hiervoor al besproken heb. Klik op de optie 'Downloaden' om je bestand op te slaan. De tweede manier is om linksboven in de blauwe balk op 'Bestand' te klikken. Hier zie je allerlei opties staan m.b.t. je bestand. Ergens onderaan in dit lijstje staat ook 'Downloaden'.

Wanneer je een ontwerp van 5 pagina’s hebt, maar je bijvoorbeeld alleen pagina 3 wilt downloaden, let er dan op dat je bij ‘Downloaden’ de juiste pagina selecteert. Wil je wel alle pagina’s downloaden, dan comprimeert Canva ze in een zip-map. Mits je titels aan je pagina’s hebt gegeven, worden deze binnen de map genummerd met het paginanummer (1, 2, 3, etc.).

Dus als je het overzichtelijk wilt houden voor jezelf, hernoem deze dan meteen, anders heb je heel veel bestanden met dezelfde namen op je computer staan.

 


Mijn 5 tips om van Canva je beste vriend te maken

 

Tip 1: Altijd de juiste maat afbeeldingen

Wanneer je afbeeldingen van internet afhaalt, zijn dit over het algemeen onwijs grote PNG-bestanden (makkelijk 6mb of groter). Kwalitatief zijn deze beter, maar ze zorgen er ook voor dat jouw website trager wordt. En dat wil je natuurlijk niet. Maak daarom vaste bestandsformaten aan in Canva, upload je afbeelding (je kan ook heel gemakkelijk de afbeelding in Canva slepen) en zorg dat hij past in het betreffende formaat. Klik op download, kies voor JPG en selecteer de pagina met de afbeelding. Je afbeelding is nu veel kleiner en zal sneller laden op je website.

Een afbeelding voor de achtergrond op je website breng je zo terug van 6mb tot bijvoorbeeld 400kb. Dat laatste zullen je websitebezoekers zeer waarderen, zeker op mobiel.

 

 

Tip 2: Maak mappen aan voor overzicht

Een nadeel aan Canva is dat de beginpagina met jouw ontwerpen snel onoverzichtelijk wordt. Wanneer je alleen al op een sjabloon of ontwerp klikt om ernaar te kijken, slaat hij deze al op als een van ‘jouw ontwerpen’. Zorg er dus voor dat als je hier uiteindelijk niks mee doet, dat je deze verwijderd.

Op de startpagina van Canva zie als eerste altijd ‘Al je ontwerpen’, je ziet dus alles door elkaar staan. Je kunt je ontwerpen gelukkig toevoegen aan een map. Maak bijvoorbeeld een map aan waarin je al het materiaal zet voor aparte communicatiemiddelen. Een aantal suggesties:

  • Website
  • Instagram
  • Facebook
  • Nieuwsbrieven
  • Cursusmateriaal
  • Blogs
  • Video’s
  • E-books/PDF’s

 

Tip 3: Knippen en plakken, ook bij digitaal knutselen

Canva opent elk nieuw ontwerp in een nieuw tabblad. Je kan dus ook in twee bestanden tegelijk werken. Als je uit ontwerp A met moeite een elementje – bijvoorbeeld een sticker – gevonden, hoef je deze niet ook helemaal met moeite op te zoeken in de editor van ontwerp B. Je kan deze gewoon kopiëren uit ontwerp A en plakken in ontwerp B. Fluitje van cent.

Je kunt je eerder gemaakte ontwerpen heel gemakkelijk dupliceren. Op de startpagina, of binnen een map, beweeg je muis over je ontwerp. Er verschijnen drie puntjes, klik hierop en kies voor ‘kopie maken’.

 

Tip 4: Een mooie zelfde stijl creëren

De reeds aanwezige stickers en sjablonen van Canva worden door grafische artiesten gemaakt en geüpload. Sommige doen dit gratis, anderen tegen betaling. Daarom zijn sommige plaatjes alleen bij het Pro account beschikbaar.

Wanneer je een mooi plaatje hebt gevonden en iets in diezelfde stijl zoekt, klik dan op de drie puntjes als je over het plaatje heen beweegt, hieronder staat ‘Meer bekijken door [naam artiest]’, als je hierop klikt kom je in de database van deze artiest en hier kun je alle plaatjes zien die door deze artiest ontworpen zijn.

Je kunt ook op de ‘i’ in het cirkeltje klikken wanneer je het plaatje al in je ontwerp hebt staan.



Van sommige plaatjes of ‘stickers’ kun je nog weer de kleuren aanpassen. Dit is mogelijk wanneer je op het plaatje klikt in je werkblad en je linksboven de kleurblokjes ziet verschijnen. Je kunt deze plaatjes dus helemaal in jouw huisstijlkleuren aanpassen.


Tip 5: Maak gebruik van lijsters en rasters

In Canva heb je de optie om lijsten en rasters in te voegen. Deze staan onderaan binnen het tabblad ‘Elementen’ in de editor. Je hebt hier allerlei leuke vormpjes staan. Je kunt hier je afbeeldingen inslepen en Canva maakt ze dan als een uitsnede binnen dat raster of de lijst. Dubbelklik op de afbeelding om te verslepen binnen het raster.

Deze tool is heel fijn wanneer je een PNG-afbeelding wilt, zonder witte achtergrond. Let dan op dat je bij het downloaden de optie ‘transparante achtergrond’ aanvinkt.

 

Nu zelf aan de slag

Ik denk dat je nu genoeg tips hebt om zelf met Canva aan de slag te gaan. Ik ben benieuwd wat je allemaal gaat knutselen. 

Ik wens je veel plezier en succes! 

Lotte
Website design & social media

 

 

Bastiaan de Koning - Officially Preferred Kajabi Expert

Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. 100% gespecialiseerd in Kajabi en de enige Nederlandstalige Preferred Kajabi Expert. Sinds 2022 officieel template leverancier voor Kajabi en in mei 2024 uitgeroepen tot top partner van Kajabi in Austin Texas.

CONTACT