Hoe maak je mock-ups voor je cursus?
Waar shop jij tegenwoordig, vooral online of ga je nog wel eens naar de stad om te winkelen? Toen ik jong was vond ik het altijd heel interessant om te zien hoe de etalages werden opgemaakt, hoe de paspoppen werden aangekleed, welke versiering erbij gehangen werd. Ik kon soms alleen al genieten van het zogeheten ‘window shopping’. Online gebeurt dit eigenlijk continu. Je kijkt naar een plaatje, wordt geprikkeld en besluit erop te klikken om het misschien te kopen. Misschien wat voor de hand liggend, maar een mooi en/of krachtig beeld is heel belangrijk voor je verkoop.
Nu verkoop jij waarschijnlijk geen kleding, schoenen of ander tastbaar product. Jij verkoopt een (online) training, een ebook, een membership, online coaching of allemaal. Jouw digitale producten wil je natuurlijk mooi weergeven. Maar hoe maak je een mooi beeld van een ontastbaar product? Heb je al eens gehoord van een mock-up? Lees snel verder, ik vertel je wat dit is en hoe het je gaat helpen jouw digitale producten mooi op jouw site weer te geven.
Wat is een mock-up?
Een mock-up is een model van een ontwerp of product dat voornamelijk gebruikt wordt voor productverkoop, lessen, evaluaties of promoties zodat je ook visueel kunt laten zien hoe een product er uit komt te zien in verschillende situaties.
Jouw digitale product geef je dus weer in de vorm waarin het aangeboden wordt: digitaal. Dat wil zeggen, laat jouw ebook zien op een tablet, mobiele telefoon of computer. Of tover je digitale werkboek juist om tot een 3D weergave in de vorm van een ‘magazine’ bijvoorbeeld. Bekijk de voorbeelden hieronder eens.
Om deze afbeeldingen te maken heb je geen fotograaf nodig of een mooie fotostudio. Er zijn online tools waarmee je deze afbeeldingen in enkele seconden in elkaar zet. Het enige dat je hoeft te hebben is een ontwerp om op de betreffende afbeeldingen te plakken. Geen zorgen, voor al deze soorten mock-ups hoef je niet moeilijk te doen in Photoshop (mag wel). Je kan hier hele handige tools voor gebruiken.
Zoals je ziet kan je de keuze maken voor een transparante achtergrond, om bijvoorbeeld te plaatsen naast een Call To Action om je aan te melden voor de nieuwsbrief, of voor het downloaden van een ebook (foto boven: rechtsonder, of zie de foto hier links). Of je kan er een volledig beeld van maken. Dan kies je voor een stockfoto van een bureau, keukentafel, of waar dan ook, waar je jouw plaatje in plakt, zodat het past bij de sfeer van jouw bedrijf en huisstijl. Je kan ook op de merchandise tour gaan, en een mok of notitieboek met jouw logo er op maken.
Tools om mock-ups mee te maken
Je kan gebruik maken van een mock-up generator, waarin je allerlei designs klaar hebt staan voor verschillende type producten. Niet alleen werkboeken of computerframes, maar ook T-shirts, mokken, kussens, noem maar op! (Dus als je ooit merchandise wilt maken, kan je ook hier een een mock-up voor maken als je wilt weten hoe dit eruit kan komen te zien.) Een andere optie is een allround creatieplatform gebruiken, zoals Canva.
Canva
Canva is op desktop te gebruiken en heeft ook een mobiele app. Je kunt gebruik maken van een gratis account of een Pro account. Met het gratis account kom je al heel ver, maar ik zou toch een Pro account aanraden. Hiermee heb je 100GB aan cloudopslag (in plaats van 50GB met een gratis account). Met een Pro account heb je ook toegang tot heel veel extra stock afbeeldingen, grafische elementen, sjablonen, lettertypes, etc. Je kan dus een sjabloon vinden waarin je jouw digitale product mooi kan weergeven, zie het onderstaande voorbeeld. Verder is Canva heel handig om o.a. eigen logo’s in te maken of eigen sjablonen te maken.
Lees onze uitgebreide blog over hoe je digitaal kan knutselen in Canva en ga direct aan de slag in Canva door op onderstaande link te klikken.
Onderstaand fragment laat (een van de vele manieren) zien hoe je een mock-up in Canva kan maken. Je neemt een basis template en sleept jouw afbeeldingen in de blauw-groene plaatjes. De foto's worden direct in het juiste formaat ingeplakt. Je kan daarna alles nog stylen en aanpassen naar jouw eigen smaak.
Mediamodifier
Wij zijn fan van deze tool. Uit heel veel sjablonen kies je een basis voor jouw mock-up. Voor een ebook kiezen wij vaak voor een magazine. Je nieuwsbrief geven we weer alsof het een krant is. En je online cursus krijgt een mooie vertoning op verschillende digitale apparaten.
Ook deze tool is zowel gratis te gebruiken als via een betaald account. Waar het gratis account je 100 templates biedt, kun je met het pro-account maar liefst 8000+ templates vinden. Het pro pakket is zeker een aanrader.
In Mediamodifier kan je met een paar klikken je digitale producten opmaken. Kies voor een transparante achtergrond en sla de afbeelding op als PNG. Let er wel op, de afbeelding wordt vrij groot opgeslagen, deze moet je dus na afloop bijsnijden en verkleinen.
Een PNG bestand is namelijk heel groot (qua aantal MB’s, dit geldt ook voor afbeeldingen van klein formaat is). Deze afbeeldingen doen er lang over om in te laden en maken je website trager. Daarom raden we aan om je afbeelding door de handige gratis tool Squoosh.app te halen. Je opent Squoosh en sleept je afbeelding er naar toe. In de sidebar kies je voor het juiste formaat en verklein je de afbeelding naar Browser Jpeg, MozJPEG of kies voor het nieuwe door Google gepromote formaat WebP. Je zult zien dat je afbeeldingen veel kleiner worden zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies.
Zoals je ziet is de afbeelding hierboven van 2,79Mb verkleind tot 215kB. Dat is een reductie 92% en de foto heeft nog steeds ruim voldoende kwaliteit om als eye-catcher op je website te fungeren.
Wanneer je de afbeelding uit Mediamodifier wilt bijsnijden, kun je dat in Canva met ieder ander tekenprogramma doen. Het is wil slim om als laatste alsnog een keer je foto door Squoosh.app heen te trekken. Sommige tekentools maken afbeeldingen onnodig groter door overbodige data toe te voegen. Squoosh haalt die dat er weer uit. Hieronder een voorbeeld hoe je een afbeelding in Canva binnen de juiste afmetingen kunt bijsnijden.
Andere mock-up generator tools
Naast Canva en Mediamodifier zijn er nog meer mogelijkheden, zowel gratis als betaald. Hier hebben wij zelf geen ervaring mee, maar we willen je zoveel mogelijk opties geven, zodat jij aan de slag kan met een programma dat voor jou werkt.
- Placeit – betaald, vanaf $7,47 p/m.
- Smart Mockups – 200 mockups gratis, $9 p/m.
- Pixeden – gratis, $10 p/m.
- Mockuper – gratis tool.
- Magic Mockups – gratis tool.
- Mockups Jar – gratis of €25 p/j.
- MockuPhone – gratis tool, alleen enkele templates van digitale apparatuur (mobiele telefoons, tablets, smartwatches, computers, TV).
Doe vooral je eigen research en probeer er een aantal uit. Ik ben benieuwd met welke tool jij aan de slag gaat. Onze favoriete tools vind je hierboven.
Voordat je aan de slag gaat met het maken van mooie mock-ups voor je digitale product nog even iets anders.
Verdubbel je Kajabi proefperiode
Bij mooie afbeeldingen hoort een softwarepakket waarmee je makkelijk je producten kan aanbieden en verkopen. Als je nog zoekende bent, heb ik een tip voor je. Wij werken met Kajabi. En als je via ons instapt krijg je een 2x zo lange proefperiode ten opzicht van de periode die je krijgt via hun eigen homepage. Daarnaast krijg je onze extra ondersteuning cadeau. Dus waarom niet?
Laat mij dit speciale aanbod voor Kajabi zien >>
Lotte
Website design & social media
Deze blog bevat partnerlinks naar Canva en MediaModifier
Bastiaan de Koning - Officially Preferred Kajabi Expert
Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. 100% gespecialiseerd in Kajabi en de enige Nederlandstalige Preferred Kajabi Expert. Sinds 2022 officieel template leverancier voor Kajabi en in mei 2024 uitgeroepen tot top partner van Kajabi in Austin Texas.