START KAJABI MET BONUSSEN
10 fouten bij het maken van een online cursus
online coaching online cursussen

10 fouten bij het maken van een online cursus

Mijn eerste grote online cursus maakte ik in 2013. Ik had had dit nog nooit gedaan, dus ik ging vol goede moed aan de slag. Achteraf bleek dat ik veel fouten gemaakt had, die ik eigenlijk niet had hoeven maken. Vele malen heb ik het wiel opnieuw uitgevonden. 

Bekijk onderstaande video, waarin ik je vertel over de meest voorkomende fouten bij het maken van een online cursus. Deze lijst zal je helpen om de juiste mindset te krijgen en sneller resultaat te behalen. En lees verder, in deze blog licht ik alle punten toe.



De 10 meest voorkomende fouten bij het maken van je online cursus

Er zijn een tiental fouten die veel beginnend ondernemers maken wanneer zij aan de slag gaan met het opzetten van een cursus. De meest belangrijke is: je wilt te veel. Zoals mijn juf vroeger altijd zei: overal waar ‘te’ voor staat is niet goed, behalve tevreden.

Hoe word je tevreden over je cursus? Door deze tien fouten te voorkomen. 

  1. Je denkt wel te weten hoe je het moet doen
  2. Je wilt een te grote cursus maken
  3. Je wilt te veel informatie geven
  4. Je hebt je cursusidee niet gevalideerd
  5. Je hebt geen planning gemaakt
  6. Je bent nog geen expert in de leerstof
  7. Je hebt het werk onderschat en geeft op
  8. Je wilt te snel cashen
  9. Je hebt geen marketingplan
  10. Je bent te veel met de techniek bezig

 

1. Je denkt wel te weten hoe je het moet doen

Er komt veel kijken bij het maken van een online cursus, zowel inhoudelijk als technisch als met de marketing. Je moet als beginner van goede huize komen om het op alle drie de terreinen goed te doen, zeker wanneer je net begint.

Wees niet te trots. Als je denkt dat je het wel weet, wordt de kans alleen maar groter dat je fouten gaat maken. Meer dan nodig is. Laat je helpen en begeleiden. Zorg dat je een voorbeeld hebt, iemand om naar op te kijken. Iemand met ervaring in het maken van online cursussen.

 

2. Je wilt een te grote cursus maken

Je bent enthousiast, super! Maar, wees voorzichtig. Laat het niet een valkuil voor je worden. Een grote training van 6 maanden, met heel veel cursusmateriaal (PDF’s, werkboeken, video’s, audiofragmenten, etc.) kost niet alleen veel tijd om te maken, het is ook nog eens zeer overweldigend voor de meeste mensen om hier mee te beginnen. De kans dat deze mensen afhaken is groot. En de kans dat jouw cursus er niet komt, omdat het te veel werk is, is ook erg groot.

Begin dus met iets wat te overzien is. Geef jezelf de speelruimte om te leren hoe je cursussen maakt.

Wij hebben een handboek gemaakt om binnen 28 dagen jouw eerste cursus online te hebben staan. Jouw nieuwe cursus is klein van formaat en is een goede oefening om mee te beginnen. Nieuwsgierig? Het handboek vind je: Download het handboek: Jouw cursus online in 28 dagen.

 

3. Je wilt te veel informatie geven

Ik herken het, I’ve been there. Je bent laaiend enthousiast over het onderwerp waarin je traint en vindt dat iedereen die kennis ook moet hebben: "Het zal hen zoveel meerwaarde bieden!".

Sorry dat ik deze bubbel moet barsten, maar je doet hier niemand een plezier mee… Je klant wil helemaal niet AL deze kennis hebben. Ze willen geholpen worden met het probleem dat ze nu hebben. En jouw taak is hen daarbij te helpen. De rest kan je weglaten. Zo houd je ook ruimte over om op andere manieren jouw kennis te delen.

 

4. Je hebt je cursusidee niet gevalideerd

Yep, deze fout heb ik zelf ook gemaakt. Een cursus maken zonder zeker te weten of er echt behoefte aan is. Voordat je begint, zorg er dan voor dat je er zeker van bent dat er mensen zijn die jouw cursus willen kopen. 

Hiervoor hebben we een handige checklist gemaakt. lees de blog:  Test of je cursus verkoopt in 3 stappen om meer te weten te komen hoe je jouw cursusidee valideert en download ook de gratis checklist.

 

5. Je hebt geen planning gemaakt

Iedereen werkt op een andere manier. De één werkt graat met deadlines, de ander heeft meer een go with the flow werkstijl. Ik ben iemand die graag met een deadline werkt. Doe ik dat niet, is de kans groot dat ik niet doorpak en steeds mijn project weer weg leg. Met als gevolg: maanden bezig te zijn, zonder resultaat. 

Het maken van een cursus kost tijd. Deze tijd moet je vrijmaken en inplannen. Bepaal voor jezelf hoeveel tijd het mag kosten, wanneer je eraan gaat werken en wanneer je jouw cursus gaat lanceren.

 

6. Je bent nog geen expert in de leerstof

Het liefst wil je een ander trainen in iets waar je zelf helemaal vol van bent en wat je zelf net hebt geleerd. Als dit je uitgangspunt is, waan je jezelf, naar mijn mening, op glad ijs. De kans is groot dat je de nieuwe stof nog niet echt beheerst. En dan moet je continu op zoek naar nieuwe informatie om jouw cursus tot een geheel te krijgen, omdat je er zelf nog niet echt een expert in bent.

Maak een cursus op het niveau waar jij je hand niet voor omdraait. Op deze manier kan je een cursus maken zonder dat je al te diep over de inhoud na hoeft te denken. Zo ben je niet alleen sneller klaar, je bent er ook zeker van dat jouw cursus van goede kwaliteit is.

Weet jij niet waar jouw expertise ligt? In dit handboek geven we tips en een stappenplan om hier achter komen, zodat je jouw cursus tot een succes kan maken. Klik hier om het handboek Jouw cursus online in 28 dagen te downloaden. 

 

7. Je hebt het werk onderschat en geeft op

De meest voorkomende fout. Weet waar je aan begint, het bedenken en verkopen van een online cursus is een flink project. Dit vereist toewijding en discipline. Weet ook dat hier veel leermomenten in zitten en er altijd tegenslagen zijn. Geef niet zomaar op! Ik zal je vertellen, het gaat nooit zo snel als je van tevoren bedenkt. Ook dat hoort bij het leerproces.

Overigens is dit wel de meest voorkomende reden dat ondernemers nooit een online cursus af krijgen. Klinkt als een open deur, maar bedenk: de ondernemers die het wel afmaken en online krijgen, hebben dezelfde problemen gehad, dezelfde moeilijkheden overwonnen, maar... ze gaven niet op. Logisch toch?

 

8. Je wilt te snel cashen

Zoals je misschien weet, kan het hebben van een online cursus je financieel vrij maken. Maar, verwacht niet dat dit je meteen lukt met je eerste cursus. Dit is misschien een klap in het gezicht, maar ik wil het toch gezegd hebben.

Vergelijk het met het rennen van een marathon. Als je dit gaat doen moet je ook veel trainen en oefenen, en heb je begeleiding nodig. En zelfs na die marathon ben je nog niet direct een topsporter. Je moet hierin blijven investeren.

Het maken en verkopen van een online cursus, is precies zo. Je kan een vergelijkbaar niveau als de marathonlopers in de cursuswereld halen, maar geef jezelf hier de tijd voor. Gun jezelf de tijd om te leren, fouten te maken, te groeien en dan pas ga je cashen. Overnight success? My ass!

 

9. Je hebt geen marketingplan

Heb je al nagedacht over wie jouw training gaat kopen? En hoe ga je deze mensen bereiken? Je hebt een marketingplan nodig om dit te doen. Zonder marketing ben je nergens. Als je niet weet hoe je jouw cursus aan de man kan brengen, levert dit alleen maar frustratie op - been there, done that…

 Zal ik je een geheim vertellen? Online marketing is net als vragen om seks. Pardon?  We leggen uit hoe dit werkt in deze blog: Online marketing is als vragen om seks.

 

10. Je bent te veel met de techniek bezig

De naam zegt het al, een online cursus moet ergens online staan. Hiervoor heb je een platform en een website nodig. De cursusomgeving moet gemaakt worden, cursussen moeten hierin gezet worden, je leeromgeving wil je uiteraard afgesloten hebben. Er moet een betaalsysteem komen, verkooppagina’s, e-mailseries… Het houdt niet op. Dit kan erg overweldigend zijn.

Ook hiervoor moet je jezelf afvragen: kan ik dit alleen of heb ik hier hulp bij nodig? Wees ook niet te trots om hier hulp bij te vragen. Niet iedereen is hier een expert in. Gelukkig zijn wij dat wel. Wij nemen het werk voor je uit handen, zodat je snel een professionele website met alles erop en eraan hebt staan. Benieuwd naar onze diensten? Dit is waar wij je bij helpen.

We werken met het platform Kajabi, een alles-in-één platform waarin je je website, leeromgeving, emailmarketing en klantenbestand kan beheren. Hiervoor heb je geen andere systemen of plug-ins nodig.

Wil je meer weten over Kajabi? Klik dan hier, we vertellen je alles over dit platform.

Probeer Kajabi nu 30 dagen gratis uit en ontvang ons Bonuspakket! Hierin zitten o.a. gratis Nederlandstalige Kajabi trainingen en een 1:1 Business Strategie gesprek.

Aanmelden 30 dagen gratis Kajabi

 

Deze blog is om je te behoeden voor de meest gemaakte fouten wanneer je je (eerste) online cursus gaat maken. Als ik deze fouten wist (of misschien beter geluisterd had en minder eigenwijs was geweest) dan had ik echt minder frustraties gehad, teleurstellingen en baaldagen. Maar je leert het beste van je fouten. Dit waren mijn fouten en fouten die ik veel bij mijn cursisten en klanten zie langskomen. Fouten die jij nu kan voorkomen.

Veel succes, blijf gemotiveerd, realistisch en vooral: geef niet op. Succesvolle ondernemers zijn ondernemers die door zijn gegaan waar anderen het hebben opgegeven. En dat gun ik jou ook, want ik weet dat het kan. Dat jij het kan!

Bastiaan

 

Bastiaan de Koning - Officially Preferred Kajabi Expert

Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. 100% gespecialiseerd in Kajabi en de enige Nederlandstalige Preferred Kajabi Expert. Sinds 2022 officieel template leverancier voor Kajabi en in mei 2024 uitgeroepen tot top partner van Kajabi in Austin Texas.

CONTACT