START MET KAJABI
7 veel gestelde vragen over het maken van online cursussen

7 Veel gestelde vragen over het maken van online cursussen

online business online coaching online cursussen

De online cursuswereld is booming business. Online cursussen, ook wel online programma’s genoemd (niet te verwarren met een programma van bijvoorbeeld de BNN-VARA op Youtube), worden steeds vaker toegepast binnen een business. Door de periodes van lockdowns de afgelopen twee jaar, hebben nog meer mensen deze markt ontdekt. Misschien heb je er al eens over nagedacht om zelf een online cursus te maken? En wellicht ben je hier ook wel eens mee bezig geweest.

Een online cursus of online programma is een verlengstuk van je bestaande onderneming waarin je jouw expertise traint aan mensen die hier meer over willen weten of leren.

Zoals mijn grootmoeder zei (of was het mijn moeder?): bezint eer gij begint. Daarom behandel ik in deze blog 7 veel gestelde vragen. Ik denk dat het goed is als je hier over nagedacht hebt, voor je aan het maken van je online cursus begint.

 

1. Waarom maak je een online cursus?

Zoals ik zei, een online cursus is een verlengstuk van je onderneming. Je kan meer mensen begeleiden dan je ooit één-op-één kan doen. Omdat een online cursus altijd beschikbaar is, kunnen jouw cursisten in hun eigen tijd de lessen bekijken en uitvoeren. Daarbij bepalen zij zelf hun tempo, je hoeft dus niet een gezamenlijke vaste afspraak te hebben. Dat geeft vrijheid aan beide kanten.

En omdat alles online staat, kan je de verkoop van je cursus automatiseren, zodat je een extra (passieve) inkomstenstroom kan maken.

 

2. Kan je in mijn vakgebied ook een online cursus maken?

Binnen nagenoeg alle beroepsgroepen is het mogelijk om een online cursus te maken. Anders gezegd, als er boeken over jouw vakgebied bestaan, dan is een online cursus ook mogelijk.

Wat overblijft is de vraag ‘welke inhoud stop ik in mijn cursus?’. Daar speelt creativiteit en professionaliteit een rol. Voor een online cursus wil je je kennis of ervaring vertalen in een vastgesteld format. Dat is voor de een makkelijker dan voor de ander. Het hangt af van hoe creatief je hier in bent.

 

3. Voor wie maak je jouw cursus?

Zeg niet ‘iedereen’, of ‘voor mijn klanten’. Jouw doelgroep voor je online cursus is niet per se dezelfde als de doelgroep waar je nu mee werkt. De mensen die je online cursus kopen zijn mensen die het fijn vinden om een zelfstudie te doen. Als jij nu een coachklant hebt die nog nooit een instructievideo heeft bekeken, is de kans klein dat ie je cursus koopt. Maak voor je cursus een nieuwe beschrijving van je online doelgroep.

 

4. Wat kan je verdienen met een online cursus?

Bij veel mensen zie ik euro-tekens verschijnen als ze over online cursussen praten. Helaas is de praktijk weerbarstiger. Hoeveel jij kan verdienen hangt af van een aantal zaken:

  • Hoe jij jouw bedrijf en jouw cursus in de markt zet;
  • Hoe goed jouw cursus voldoet aan de behoefte van je doelgroep, al dan niet gecreëerd;
  • En uiteraard aan de kwaliteit van je cursus. 

Voor de een is een online cursus een mooie aanvulling op het huidige inkomen. Voor de ander kan het volledig vervangend zijn van het huidige inkomen.

 

5. Hoe moeilijk is het om een online cursus te maken?

Het maken van een online cursus bestaat uit twee onderdelen: de inhoud en techniek. Je aandacht moet, naar mijn mening, uitgaan naar de inhoud. Als jij een expert bent op jouw vakgebied, dan geloof ik dat je goed weet wat in je cursus past.

Let wel op dat het niet te groot maakt. Je eerste cursus hoeft niet een product van 2000 euro te zijn. Begin met iets kleins zodat je ervaring op doet met het maken. Om je op weg te helpen met deze kleinere cursus, hebben we een handleiding geschreven hoe je jouw cursus online zet in slechts 28 dagen.

De techniek is een ander aspect. Ik zie veel ondernemers uit kostenoverweging kiezen voor technisch complexe platforms, waardoor ze veel tijd kwijt zijn met het neerzetten van hun cursus. Dit is helemaal niet nodig. Door een makkelijk bruikbaar platform te kiezen, ondersteuning te vragen of experts in te huren kan het technisch neerzetten van jouw cursus snel geregeld worden.

 

6. Hoeveel tijd kost het om een cursus te maken

Tijd is relatief. Hoe groot wordt je cursus? Als je nog nooit een cursus hebt gemaakt, dan bestaat de valkuil dat je al je kennis in 1 cursus wilt stoppen. Mijn advies: doe dat niet! Begin met een korte cursus, bijvoorbeeld 4 of 6 lessen. Bepaal voor jezelf hoeveel tijd het je kost om die lessen uit te werken, op te schrijven en eventueel op te nemen.

Het technisch neerzetten van jouw cursus, hebben we besproken bij punt 5. Hier kan je veel tijd in verliezen. Je kan het technische deel ook uitbesteden of een platform aanschaffen dat gemaakt is voor het neerzetten van online cursussen, zie punt 7.

De meeste tijd zal in de marketing en verkoop van je cursus gaan zitten. Dat is namelijk het moment waarop je ook daadwerkelijk wat kan verdienen. Marketing is een doorlopend proces. We geven je 7 manieren om je online training te verkopen.

 

7. Welke software heb je nodig voor een online cursus?

Er zijn veel mogelijkheden om een cursus online te zetten. Met WordPress en een betaald leer-managementsysteem (LMS) kan je het relatief goedkoop opzetten, dit vraagt wel meer werk dan een platform dat speciaal gemaakt is voor online cursussen. Voor de laatste betaal je dan weer meer.

Ik werk sinds 2014 met Kajabi. Kajabi is een ogenschijnlijk duurder platform maar dat wordt snel minder als je alles bij Kajabi onderbrengt: je website, je emailmarketing, je funnels, je leeromgeving, je videoplatform, de kosten van je websitebouwer. En wat nog veel interessanter is: met Kajabi zijn al die tools geïntegreerd en bespaar je jezelf als ondernemer kostbare tijd. 

Hoewel ik zeer enthousiast ben over dit platform, is één hickup aan Kajabi. Het systeem kan niet rechtstreeks met iDeal betalingen overweg. Voor mijn klanten heb ik daarom de service Linktopay opgezet. Linktopay is het missende puzzelstuk tussen Kajabi en jouw iDeal betalingen (of Bancontact, Sofort etc).

Wat is jouw volgende stap?

Alles begint met een keuze:

Wat is de volgende stap om jouw online cursus dit jaar nog online te hebben?

Twijfel je of je de (over)stap moet maken naar een platform als Kajabi? Neem eens contact met ons op. Dan bespreken we de mogelijkheden hoe we je kunnen ondersteunen.

 

Je kunt ook een proefabonnement nemen, via ons probeer je Kajabi 30 dagen gratis uit

Meld je aan via deze site, krijg onze Nederlandstalige trainingen en ondersteuning gratis >>

 

 

Groet,
Bastiaan

Bastiaan de Koning - Online Cursus & Kajabi Specialist

Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. Kajabi Users NL is onze website voor de ondersteuning van Kajabi gebruikers. Opgericht in overleg met Kajabi zelf. Heb je vragen over Kajabi of Linktopay? Stuur ons een berichtje.

CONTACT

Disclaimer according to Kajabi Partner Program Agreement article 4.3
Kajabi Users NL was founded by Bastiaan de Koning with explicit approval by Kajabi / Kajabi.com in June 2019 and renewed in Februari 2021. Bastiaan de Koning / KJB Users NL / or someone from our team is not an employee or representative of Kajabi, LLC. We are an independent Kajabi Partner and we receive referral payments from Kajabi in this role. All opinions expressed herein are our own and are not official statements of Kajabi or any party affiliated with Kajabi.