START KAJABI MET BONUSSEN
Hoe motiveer je je cursisten met gamification badges
kajabi tips online cursussen

Hoe motiveer je je cursisten met gamification badges

Om gemotiveerd te blijven tijdens het volgen van een online cursus is niet altijd even makkelijk. Hoe ging dat bij jou vroeger op de basisschool, werd jij ook altijd zo blij als je een sticker en een complimentje kreeg? Jong of oud, we vinden het allemaal prettig om bevestiging te krijgen dat we het goed doen. Zoiets kleins als een sticker dient als extra motivatie en kan ons helpen om door te zetten en een cursus af te ronden. Het gevoel van ‘spaar ze allemaal’ komt dan naar boven drijven. En zeg nou eerlijk, jij wil ze toch ook allemaal sparen? 😉

In jouw online cursus kan je je cursisten ook stickers laten verdienen, al noemen we ze hier liever ‘badges’.

In deze blog een uitgebreide toelichting wat badges zijn, hoe je deze kan inzetten en we geven je een aantal voorbeelden van de badges van Kajabi Gamify gebruikers.

Gamify Lite - Gratis direct te installeren binnen jouw Kajabi app

Je kan direct aan de slag met badges binnen je huidige Kajabi account. Ons Gamify Lite template is opgenomen in het template overzicht van Kajabi. Wil je weten hoe het werkt? Bekijk de video op Youtube.

 

Gamify Pro - Een zeer uitgebreide update voor je producten

Wil je jouw Kajabi cursus helemaal stylen en upgraden met gamification opties? Ga dan voor ons template Gamify Pro. Zie ook de voorbeelden hieronder. Bekijk de demo op JiffyCoursesOnline.

 

Wat zijn gamification badges?

Badges is een vorm van gamification. Badges zorgen voor meer motivatie onder je cursisten en helpen bij het succesvol afronden van jouw cursus. Badges zijn plaatjes die als een digitale stickers dienen. Deze stickers kunnen jouw cursisten verdienen door het uitvoeren van opdrachten, zoals het bekijken van een les of het invullen van een assessment.

 

Waar kan je badges aan toewijzen?

Badges kan je toewijzen aan alles binnen Kajabi, wat je kan aanroepen met een automation.

Je kan denken aan acties binnen Kajabi zoals:

 • De cursist heeft een les afgerond
 • De cursist heeft een quiz of assessment (goed) afgerond
 • Er is een aankoop geweest, zowel purchased of granted
 • De cursist heeft een formulier ingevuld
 • De cursist heeft zich voor een event aangemeld
 • De cursist heeft een willekeurige email geopend en doorgeklikt
 • Een email sequence is verstuurd of voltooid

Ook acties die buiten Kajabi vallen, kan je met Zapier koppelen. De mogelijkheden zijn dan zo goed als onbeperkt.

 

7 Tips voor het maken van badges voor Kajabi Gamify

Een aantal tips om in het achterhoofd te maken wanneer je je badges wilt toevoegen aan Kajabi Gamify: 

 1. Stel duidelijke doelen en doelstellingen vast. Wat wil je dat men bereikt en op welke manier wil je ze hiervoor belonen?
 2. Overweeg het gebruik van niveaus om mensen het gevoel te geven dat ze voortgang boeken.
 3. Maak de badges visueel aantrekkelijk en zorg ervoor dat ze gemakkelijk te herkennen zijn. Zoals het gebruik van kleurcodering, afbeeldingen en opvallende titels.
 4. Maak de doelen en doelstellingen bereikbaar en realistisch. Dit zal mensen gemotiveerd en betrokken houden.
 5. Bied regelmatig feedback op de voortgang van mensen en laat je cursisten weten wat ze moeten doen om de volgende badge te verdienen. Dit kan binnen de cursus of via een mail, gekoppeld aan de badges die men verdient.
 6. Maak het leuk! Door elementen aan het proces toe te voegen, zoals vriendelijke concurrentie, sociale interactie en humor, kun je mensen betrokken en gemotiveerd houden.
 7. Blijf bijwerken en verbeteren. Werk regelmatig het beloningssysteem bij en verbeter waar nodig om mensen betrokken en gemotiveerd te houden. Door deze elementen in je gamification badges op te nemen, kun je effectief mensen motiveren om hun doelen te bereiken.

 

8 voorbeelden van badges binnen Kajabi

Binnen het gamification template in Kajabi kan je gebruik maken van de standaard bijgeleverde badges. Of je je maakt jouw eigen designs, bijvoorbeeld in Canva. Om je te inspireren wat er zoal mogelijk is, delen we aan een aantal designs van Kajabi Gamify gebruikers met je.

 

Voorbeeld 1  Kajabi Users NL - Kajabi Gamify

Where it all began... Onze eerste Kajabi Gamify badges. Dit zijn 'the originals' 😉. 

De badges hebben ieder een andere trigger. De ene wordt aangeroepen door het kijken van een video, de ander door het installeren van een bepaald template. Je krijgt een badge voor het openen van de cursus, een badge wanneer je 50% van de vragen uit een assessment goed hebt beantwoord en eentje wanneer je een bepaald product aanschaft. Wanneer een badge verdiend is, krijgt de cursist een mailtje om de badge te bekijken en wordt zo terug geleid naar de leeromgeving.


Voorbeeld 2 – Leanne, Helio

Leanne is een goede vriendin van ons en al vanaf het eerste moment enthousiast gebruiker van het Kajabi Gamify template. Haar badges uit het Jaarprogramma Etherische Olie worden aangeroepen wanneer een student een module van een van de masterclasses afrondt.

Zoals je kan zien, biedt ze ook een certificaat aan, wat een mogelijkheid is binnen het Gamify Pro template.


Voorbeeld 3 – Carola van Bemmelen, De Gelukkige Eter

Carola is een Nederlandse Kajabi gebruiker met wie wij op dit moment samenwerken. Ze heeft haar eigen badges ontworpen voor haar online trainingen in de Eetgeluk Universiteit.

Haar membership is opgedeeld in jaargangen. Per half jaar krijgen leden een aantal modules binnen een thema met diverse lessen. Wanneer een maandmodule is afgerond krijgen de leden een badge. Wanneer de volledige halfjaarmodule is afgerond krijgen leden een superbadge en een motiverende mail om ook het volgende (half)jaar weer mee te doen aan de Eetgeluk Universiteit.

Hieronder een kleine selectie van de badges uit verschillende jaargangen van de Eetgeluk Universiteit.

 

Voorbeeld 4 – Masha Goins, Soulful Online Business Coach

Masha deelde haar badges in de Kajabi Hero Facebook groep. Ze passen volledig bij haar online business, de Soulful Online Business Coach.

Ze geeft haar leden badges voor het kijken van trainingsvideo’s en het maken van opdrachten. Sommige badges zijn tegelijkertijd een easter egg. Ze verschijnen pas wanneer er bepaalde opdrachten voltooid zijn. 

Masha’s badges triggeren een automation zodat er een motiverend mailtje gestuurd wordt bij het verdienen van een badge. In deze mail moedigt ze ook aan om weer in te loggen en de trainingen te vervolgen.

 

Voorbeeld 5 - Kajabi Users NL, Quick Start Training

Je kan het aantal badges zo klein of groot maken als je wilt. In onze Kajabi Quick Start training kan je vier badges verdienen: Trial, Styler, Wiki en Nerd. Elke badge kan verdiend worden door een bepaalde module af te ronden. 

 

Voorbeeld 6 - Diane Bleck, Doodle Institute

Diane heeft in gebruik gemaakt van het Gamify Lite template voor haar cursus 21 Doodle Days. Zij geeft zes badges weg: wanneer je alle zes online cursussen van haar koopt, wanneer alle videolessen uit de cursus gekeken zijn, wanneer er opdrachten voltooid zijn en wanneer een cursist slaagt voor het Course Assessment.

 

Voorbeeld 7 - Heidi Jane, Science of Reading 101

Binnen het membership van Heidi kunnen er 11 badges verdiend worden. Ze zet haar badges vooral in voor het bekijken van video’s, het afmaken van lessen en het maken van quizzen. Een badge kan verdiend worden door het bijwonen van een live event.


Voorbeeld 8 - Michelle Parsley, Elevate Your Art

Michelle gebruikt de Gamify badges binnen haar membership. Dit membership is gigantisch, verdeeld over bijna 40 Kajabi producten met bijna vijf jaar aan content. Michelle is laaiend enthousiast over de badges, ze merkt nu al dat haar cursisten er ontzettend gemotiveerd van raken. En terecht, haar badges zijn prachtig!

Michelle heeft Gamify Pro en kan dus ook certificaten en Easter Eggs weggeven. Deze Easter Eggs kunnen verdiend worden door Live lessen bij te wonen:


Aan de slag met Gamify Pro

Wil je naast het gebruiken van badges in het gamification template ook easter eggs verstoppen, upsells aanmaken en certificaten aanbieden? Ga dan voor Gamify Pro! We hebben het template in twee versies, voor zowel het Momentum als het Premier template ontwikkeld. Lees hier alle informatie over Kajabi Gamify en bekijk de korte introductie video waarin Bastiaan je laat zien wat de mogelijkheden van dit speelse template zijn. 

 
Direct enthousiast geworden? Dat kan natuurlijk ook! Klik hier om het Kajabi Gamify template aan te schaffen. We hebben nu een mooie combi-deal. Kajabi Gamify voor Premier én Momentum met €100 korting!

Ja, ik wil Gamify Pro met korting

 

Succes met het maken van jouw eigen gamification badges! 

Lotte
Website design & social media

 

Bastiaan de Koning - Officially Preferred Kajabi Expert

Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. 100% gespecialiseerd in Kajabi en de enige Nederlandstalige Preferred Kajabi Expert. Sinds 2022 officieel template leverancier voor Kajabi en in mei 2024 uitgeroepen tot top partner van Kajabi in Austin Texas.

CONTACT