START MET KAJABI

Hoe maak je een online cursus, programma of training?

online cursussen

Wanneer je jouw online cursus, programma of training gaat maken, is het belangrijk om vooraf te bedenken wat jouw cursist uit deze online cursus gaat halen. Wat zal hij of zij bereiken met jouw online cursus? De kwaliteit is belangrijker dan de lengte van je online cursus.

De kwaliteit van een online cursus hangt niet af van de grootte of de lengte van de online cursus, maar van de kwaliteit. Met een goed stappenplan weet je wat je te wachten staat bij het maken van een online cursus. 

In dit online cursus stappenplan komen de volgende onderdelen aan bod:

 

Een grote lange online cursus lijkt meer waarde te hebben of te geven. Dat hoeft echter niet! Dat misverstand is wijd verbreid en hardnekkig. Vele ondernemers denken dat ze een online programma moeten maken van 16 modules en vele lessen, voordat ze iets goed gemaakt hebben. De zogeheten signature course wordt vaak gezien als het ultieme online cursus model. Meestal loopt het uit op een enkele reis frustratie. 

Het gevaar van een lange online cursus is dat je studenten afhaken en gedemotiveerd raken. En daardoor maken ze jouw online training niet af. Ze komen nooit bij het einde. En jij krijgt geen succesverhalen, omdat niemand je cursus ooit afmaakt.

Om een kwalitatieve hoogwaardige online cursus te maken, is het belangrijk dat je je deelnemer de online cursus daadwerkelijk tot hey einde kan afronden. En daarom moet je een online training maken die voor hen behapbaar is. En die uitnodigend is om ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

 

Wat is het verschil tussen een online cursus, online training, online programma?

De begrippen online cursus, online training en online programma zijn hetzelfde. Het zijn alledrie cursussen die via internet worden aangeboden, vaak met van te voren opgenomen video's. Deze online lessen kan de cursist in een afgesloten leeromgeving volgen. De term online cursus is de meest neutrale term en leidt het minste tot verwarring.

In Nederland spreekt men vaak ook over een online programma. Zelf vind ik de term online programma wat vaag, omdat een televisie uitzending ook een online programma is. En daar heeft jouw online cursus bar weinig mee te maken.

In België spreekt men dan weer meer over een online training. Een online training klinkt misschien groter en zwaarder dan een online cursus, maar feitelijk zijn ze hetzelfde.

In mijn artikelen lees je o ver het algemeen online cursus, omdat iedereen direct snap wat daarmee wordt bedoeld. Wanneer je echter online programma of online training leest, betekent dit hetzelfde.

Voor je begint met het maken van een online cursus of online training of online programma, is het verstandig om heel goed te weten waarom je deze cursus wilt maken. Wat is jouw persoonlijke motivatie om dit te doen. Om jouw motivatie helder te krijgen, lees de blog: 20 Redenen om nu een online cursus te maken.

In het vervolg van deze blog beschrijf ik hoe je een online cursus kan maken.

 

Stappenplan voor een online cursus 

Stap 1. Beschrijf de 3 fases van je cursist

De eerste stap van het stappenplan voor bij het maken van een online cursus of programma is te beschrijven waar je cursist staat en wat ie gaat bereiken met jouw lessen.

De reden dat iemand jouw online cursus koopt, is dat ze verwachten een bepaald succes te behalen met jouw online cursus. Dat succes beloof jij aan hen van te voren, op het moment dat je de cursus verkoopt.. En dat succes moet men uiteraard ook waar kunnen maken nadat ze jouw online cursus hebben afgerond.

Er zijn 3 fases om te onderscheiden in jouw online cursus.

 1. De begintoestand van jouw deelnemer
 2. De eindtoestand van jouw deelnemer
 3. De transitie van jouw deelnemer

De begintoestand is een huidige fase waarin jouw deelnemer een probleem heeft, een rotgevoel heeft of iets niet kan.

De eindtoestand is hoe jouw deelnemer zich voelt nadat ie alle lessen van jouw online programma heeft gevolgd en gedaan: een gevoel van euforie, van succes. Een gevoel dat ze willen delen met andere mensen (en dat is heel belangrijk, want dan heb je een ambassadeur van jouw online cursus).

De transitie is hetgeen jij ze leert in jouw cursus. Jouw cursus zorgt voor een overgang bij jouw cursist van een 'ongelukkig' persoon naar een 'gelukkig' persoon.

 

Stap 2. Schrijf de outline van de online cursus met modules en lessen

De tweede stap uit het online cursus stappenplan voor het maken van jouw online cursus is om een outline te maken van jouw online cursus programma.

Jouw online cursus bestaat feitelijk uit de een aantal stappen die iemand moet zetten van om de ongelukkige situatie in een gelukkige situatie te komen. Het is jouw taak om die stappen te onderscheiden.

Probeer de overgang van de ene toestand in de andere toestand te beschrijven in ongeveer 4 tussenfases. Deze vier tussenfases zijn feitelijk de hoofdstukken van je online cursus. In cursusjargon heten dit de modules van jouw cursus.

De volgende stap is om deze 4 modules onder te verdelen met verschillende lessen.

Probeer in je eerste online training het aantal modules en lessen overzichtelijk te houden. Zowel voor jezelf als voor je deelnemer. Een mooie grootte voor een eerste online cursus is 4 modules met ieder 4 lessen.

 

Stap 3. Maak inhoudelijke lessen met tekst, video, downloads

De derde stap uit het stappenplan voor een online cursus, is de inhoud van de lessen te schrijven, te maken of op te nemen.

Een les binnen een online cursus kan uit een aantal onderdelen bestaan: video, audio, tekst, oefening, reactie of een download. Welke van deze onderdelen passen het beste binnen jouw online cursus?

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen video prefereren in een online training. Video is tegenwoordig erg makkelijk om te maken. In de volgende paragraaf zal ik dieper ingaan op de verschillende vormen van video.

Voordat je begint, bepaal hoe lang de les mag worden. De lengte van een online les is niet onbeperkt. Bedenk dat jouw deelnemer maar beperkt tijd beschikbaar heeft. Bijvoorbeeld een half uur. Jouw deelnemer moet dan binnen dat halve uur jouw les kunnen bekijken of beluisteren en de opdrachten kunnen maken.

Door uit te gaan van de beschikbare tijd van je deelnemer, dwing je jezelf om compacter te zijn in je lessen en snel tot he point te komen.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor 15 minuten les bekijken en 15 minuten de opdracht.

In dat geval mag jouw videoles dus maximaal 15 minuten duren. En vervolgens moet jouw opdracht ook niet langer duren dan 15 minuten. Het gevaar bestaat dat je of de lessen te lang gaat maken, dan kijkt men de video niet af. Of te veel opdrachten en huiswerk gaat geven, dan doet men het huiswerk niet. De balans zal je daartussen moeten kunnen vinden.

Een paar richtlijnen:

 • 100-125 woorden is ongeveer 1 minuut video.
 • 1200 woorden is genoeg voor een hele les. Dan kan je ook nog pauzes hier en daar laten vallen.

Nog een waarschuwing vooraf: De meeste mensen willen niet veel langer video kijken dan enkele minuten. En om een video van 15 minuten te maken, dan moet je een goed strak verhaal kunnen houden, willen je deelnemers het helemaal afkijken.

 

Wanneer je begint met je eerste online cursus dan is het wellicht verstandig om aan de korte kant van je online lessen te gaan zitten. Bijvoorbeeld 5 minuten video en 5 minuten huiswerk.

Ik begrijp best als je nu denkt: Maar hoe kan ik nu al mijn kennis kwijt in mijn cursus, als de lessen zo kort mogen zijn?

Het maken van een online cursus betekent keuzes maken in wat je kan delen en wat je kan trainen. En hoe beperkend dat ook voelt, het mooie daarvan is dat je cursus veel strakker en compacter gaat worden. Waardoor de kans toeneemt dat jouw deelnemer daadwerkelijk de cursus gaat afmaken en de successen kan behalen die jij hebt beloofd.

Nadat je besloten hebt welke media typen je in jouw online cursus wilt gebruiken, is het tijd om de les ook daadwerkelijk te gaan maken.

Het stappenplan voor het maken van een online cursusles is als volgt.

 1. Schrijf de inhoud van je les uit – dit is de tekst binnen de les
 2. Neem de inhoud op in een video
 3. Save de audio van je video als een apart bestand
 4. Maak een PDF met de uitgeschreven tekst en een opdracht voor bij de les.

Wanneer je deze volgorde hanteert, maak je het snelste jouw online cursus, zeker als je nog geen ervaring hebt met het maken online cursussen.

Natuurlijk kan je ook direct de lessen opnemen, wanneer jij een goede spreker bent. In dat geval kan je na afloop iemand de lessen laten uittypen en editten, waarna je deze tekst in je les kan gebruiken.

Wil je het minimale doen (en dat is vaak meer dan genoeg). Richt je dan alleen op het maken van één video per les, waarin je alles behandelt.

 

Stap 4. Neem de video's op voor de lessen

Er zijn verschillende vormen van videolessen: talking head, live presentatie, slides, slides + talking head, screen capture.

Afhankelijk van de aard van jouw online cursus, kies je een van de video methodes. Iedere methode heeft zijn voordelen en nadelen. Er is niet gezegd dat de een beter is dan de andere. Het hangt helemaal af van de doelstelling van jouw online cursus.

In deze blog: Hoe maak je een video voor je online cursus? , vertel ik meer over de vele video methodes. 

 

Stap 5. Maak een audiobestand voor je online cursus

Het maken van een audiobestand voor een online videoles is heel simpel. Bijna alle videobewerkingssoftware heeft de mogelijkheid om alleen de audio op te slaan. Klik op ‘save as’ of op ‘export as’ en kies audio of mp3.

Dit audiobestand kan je toevoegen aan je online les.

Het voordeel om ook een audiobestand toe te voegen, naast je videoles, is dat niet iedereen in staat is om de video te bekijken. Zeker als je lessen wat langer zijn, wordt de kans groot dat jouw deelnemer de lessen ‘onderweg’ wilt bekijken. Bijvoorbeeld in de auto of in het openbaar vervoer. In dat geval is het makkelijker voor jouw deelnemer om de mp3 aan te zetten en alleen te luisteren.

Het toevoegen van een audiobestand is geen noodzaak, maar het is makkelijk om te doen. En je de waarde van je cursus neemt er direct mee toe.

Om jouw cursus online te zetten, gebruik je software waar je snel mee aan de slag kan. Voorkom dat je naast het maken van je cursus ook weken, zo niet maanden, bezig bent met het technisch maken van je online leeromgeving. Wij adviseren daarom om direct met Kajabi te werken. 

Voor deze website maken we gebruik van Kajabi als platform voor een volledige online business. Wil je met een ander platform aan de slag, klik door voor de beste online leeromgevingen.

 

Stap 6. Herhaal en maak je cursus af

De laatste stap uit het online cursus stappenplan is om te herhalen en jouw cursus af te maken. Het is aan jou om alle stappen van het stappenplan voor een online cursus te herhalen. Ik schrijf dat bewust nog eens op, omdat veel ondernemers juist op dit punt afhaken. Zonde van al het werk dat al is verricht, en je bent er zo dicht bij.

Maar voordat wil ik nog even uitleggen waarom de meeste online cursussen nooit worden afgemaakt? Deze vraag kan je op 2 manieren beantwoorden. Zowel vanuit de deelnemer als vanuit de maker. Laten we ze allebei nog eens bekijken.

Waarom maakt een deelnemer de cursus niet af?

 • De online cursus is te groot, te lang
 • Ze hebben niet het gevoel dat ze het resultaat behalen (wat ze is beloofd)
 • De lessen zijn te lang of te saai
 • De lessen zijn te moeilijk

Waarom maakt een ondernemer zijn online cursus niet af?

 • De ondernemer maakt het te groots
 • De ondernemer heeft geen outline gemaakt (modules met lessen)
 • De ondernemer is bang om met video aan de slag te gaan
 • De ondernemer raakt zijn interesse kwijt door de hoeveelheid werk

 

Wat is de volgende stap voor jouw cursus online?

Het is tijd om in actie te komen.

Met dit artikel heb je genoeg informatie om een online cursus te gaan maken. Neem de verschillende onderdelen en werk ze uit. Stel voor jezelf een deadline. Wanneer wil jij dat jouw online programma klaar is?

Mag ik een voorstel doen? Over 6 weken. Binnen 6 weken kun je het hele proces doorlopen en opgenomen hebben. Doe je er langer over, dan heb je of te veel hooi op je vork genomen, of heeft de cursus niet voldoende prioriteit. Probeer binnen deze 6 weken te blijven, want dan hou je het gevoel dat je vooruit komt. Als je er langer over gaat doen (en jezelf die ruimte geeft) is de kans groot dat je ergens opgeeft en tussentijds stopt.

Jouw succes zit in de implementatie die je doet.

Die implementatie begint vandaag. Succes!

 

Vind je dit een waardevol artikel?
Help mij in 3 stappen.

Ik besteed veel tijd en aandacht aan mijn artikelen. Zodat deze artikelen bruikbaar, informatief en de moeite waard zijn om terug te lezen.

Vind jij dit artikel ook waardevol?

1)  Deel het bericht op Facebook of LinkedIn met de buttons op de pagina. Plaats er een kort bericht bij, het is een kleine moeite.

2)  Laat in de reacties onder dit artikel weten, wat je er van vond.

3)  Beantwoord de volgende vraag in de reacties hieronder:

Wat wordt jouw volgende online cursus?
In hoeveel weken vanaf nu heb jij jouw volgende cursus afgemaakt? 

Sharing = Caring

Dank je wel,
Bastiaan

 

Bastiaan de Koning - Online Cursus & Kajabi Specialist

Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. Kajabi Users NL is onze website voor de ondersteuning van Kajabi gebruikers. Opgericht in overleg met Kajabi zelf. Heb je vragen over Kajabi of Linktopay? Stuur ons een berichtje.

CONTACT

Disclaimer according to Kajabi Partner Program Agreement article 4.3
Kajabi Users NL was founded by Bastiaan de Koning with explicit approval by Kajabi / Kajabi.com in June 2019 and renewed in Februari 2021. Bastiaan de Koning / KJB Users NL / or someone from our team is not an employee or representative of Kajabi, LLC. We are an independent Kajabi Partner and we receive referral payments from Kajabi in this role. All opinions expressed herein are our own and are not official statements of Kajabi or any party affiliated with Kajabi.